Bloggen

Hej på er!
 
Jag tänkte börja med att säga tack till er läsare som fortfarande tittar in här då och då. Oavsett om det är i förhoppning och nya uppdateringar eller för att läsa gamla inlägg så blir jag otroligt glad över att ni fortfarande verkar intresserade av det jag har att säga. 
 
Den senaste tiden har jag dock tänkt väldigt mycket på det här med bloggen. Jag skapade den i September 2012, precis efter jag bestämt mig för att åka som utbytesstudent till USA. Det är snart fyra år sedan, och mycket har hänt sedan dess. Första året skrev jag om mina förberedelser. Andra året följde ni mig när jag var där, på andra sidan atlanten. De inläggen är jag väldigt nöjd med, och jag hoppas de kan fortsätta vara till hjälp för blivande utbytesstudenter.
 
De senaste två åren har uppdateringen varit sämre. Jag försökte hålla bloggen vid liv ett tag och uppdatera om mitt liv i Sverige, men som ni nog har märkt har det gått sådär. Jag har inte lika spännande saker att skriva om, och därför har jag inte orkat. 
 
Därför har jag nu bestämt mig för att halvt lägga ner, i alla fall när det kommer till att ha en "livstilsblogg". Jag har raderat vissa inlägg om min svenska vardag, och valt at endast behålla de som jag anser USA eller rese-relaterade (har även ändrat om bland kategorierna för att det ska bli lättare att hitta). Nya inlägg inom detta kommer säkerligen fortsätta komma upp, men fokuset kommer alltså ligga på utbytesåret. Hoppas ni alla förstår!
 
För att ändå uppdatera nya (?) läsare om var jag är nu hittar ni nedan ett inlägg om mitt liv de senaste två åren och min närmaste framtid.
 
Kram och tack igen till alla underbara läsare! 
 
 
Vill ni veta vad jag har för mig i vardagen kan ni följa mig på sociala medier. Länkar finns till vänster i menyn!
 
//Lollo
 

Livet

Sedan jag kom hem från USA för två år sedan har mycket hänt.
 
Jag har börjat i ännu en ny klass och klarat av mina två sista år på gymnasiet, även om det var tufft då och då. Jag har gått balen, varit med på karnevalen och tagit studenten. Jag har haft en jobbig period mentalt, med mycket omvänd hemlängtan, och upplevt hur det är att förlora någon för första gången. Jag har börjat (och slutat) på flera nya jobb, inklusive hemtjänsten och ett jobb som simlärare. Jag har förlorat vänner och fått nya. Jag har rest, bland annat till Frankrike, Tyskland, England och USA. Jag har genomfört en svensk klassiker.
 
Jag har gjort mycket helt enkelt, och USA-året känns på något sätt så långt borta, även om jag som sagt fortfarande saknar det något enormt.
 
Nu blickar jag dock framåt. I våras skrev jag ett inlägg om hur jag antagligen skulle flytta till Luleå och plugga i höst (Arkitektur, stadsbyggnad till de som undrade), men planerna har ändrats lite sedan dess. Jag kom nämligen in på Tekniksprånget, vilket är ett slags program för de som vill bli ingenjörer. Jag ska därför praktisera i fyra månader på Trafikverket i Linköping istället, vilket jag ser jättemycket fram emot. Det blir en skön paus från skolan, och fram tills nyår har jag därför fullt upp.
 
Vad jag ska göra sedan är fortfarande oklart. Antagligen kommer jag jobba en del på våren för att sedan åka tillbaka till USA och hälsa på. Och nästa höst är det istället dags för plugg, antingen i Luleå eller Civilingenjör i KTS på Linköpings Universitet (Norrköping). Vi får se, är ju långt kvar tills dess haha. 
 
Ni får väl titta in och se antar jag. Börjar jag i Luleå finns det stora chanser att jag startar en annan blogg, eftersom det är så långt bort. Tills dess får ni nöja er med lite USA-relaterade inlägg. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Lollo
 

Rachel

Förra veckan hände något så fantastiskt att jag knappt vet var jag ska börja. Min amerikanska bästa vän, Rachel, sparade nämligen ihop tillräcklit med pengar så att hon kunde flyga till Sverige och hälsa på mig. Vi hade inte setts på två år, och lyckan när jag såg henne på flygplatsen går knappt att beskriva.
 
Hon stannade här i en vecka, och under den tiden hann vi med en hel del. Vi började i Stockholmpå söndagen, där vi turistade på bl.a. drottninggatan, i gamla stan och i kungsträdgården. Sedan åkte vi upp till dalarna, och efter besök i Borlänge, Nusnäs och Mora hamnde vi i Sälen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
O-ringen (världens största orienteringstävling) var nämligen där, och eftersom hela min familj var uppe och tävlade fick vi göra ett besök. Det gav oss också en bra anledning att åka till Norge, vilket var coolt. Två flugor i en smäll liksom. 
 
 
 
 
 
På onsdagen åkte vi hem till Tranås (efter stopp i vår sommarstuga och middag hos farmor och farfar), och sen var vi på sightseeing ännu en gång. Finns inte mycket att se här egentligen, men tillsammans med besök i Gränna, fika hos mormor och lunch på torpön gick både torsdagen och fredagen snabbt.
 
Sista dagen åkte vi in till Linköping med Miranda där vi gick i gamla stan och shoppade, innan vi avslutade veckan med lite bastu och bad i bubbelpoolen.
 
 
 
Att få ha henne här var helt underbart och jag kan knappt fatta att hon redan åkt hem, men jag hoppas kunna hälsa på i OKC snart. Längtar redan!
 
//Lollo

Grekland

I början av sommaren åkt jag och min bästaste vän Miranda iväg till Grekland i en vecka. Vi njöt av vackra Santorini, festade loss under midsommarfirandet på Ios, åt massor av god mat, förbannade hotellets AC som aldrig lyckades hitta rätt temperatur och tog alldeles för mycket suddiga bilder. Nedanför är några som ändå måste klassas som okej, enjoy:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Lollo

Återförening i Frankrike

 I våras gjorde jag någonting jag aldrig trodde jag skulle göra. Utan att kunna ett ord av franska flög jag nämligen själv till Frankrike och bodde några dagar hos en fransk familj. Lite läskigt, så klart, men också himla kul eftersom var Kates värdfamilj!
 
Som ni kanske redan vet spenderade min värdsyster från USA en år som utbytesstudent i Frankrike detta läsår, och under den tiden lyckades vi hitta ett par dagar då vi båda var lediga och jag kunde hälsa på. Var så härligt att se henne igen efter nästan två år från varandra, och vi hade massa att prata om. 
 
Kate bodde i början i södra Frankrike, men eftersom hon hade lite problem med sin värdfamilj flyttade hon till slut upp till den norra delen. Hennes nya värdfamilj var kompisar till Oceanes familj (den franska utbytesstudenten som var i USA samtidigt som mig) och det innebär att jag kunde slå två flugor i en smäll och hälsa på henne också. Lyckad resa helt enkelt!
 
Kateee
 
 
Värdfamiljens hus
 
Utforskar Paimpol, där hon bodde
 
 
Dålig kvalite, med paddleboarding med Oceane!
 
Shopping i Rennes
 
 
 
 
Vi åkte även ut till Brehat, en liten ö närheten som var hur fin som helst
 
 
Jag klagade inte på maten hehe
 
 
 
 
Kvällsäventyr. Low quality pictures high quality friends så att säga.
 
 
Lunch på stranden innan jag åkte hem.
 
Var jättehäftigt att få uppleva fransk kultur (alla dessa baguetter!) för ett par dagar och jag skulle gärna åka tillbaka. 
 
//Lollo
 
 
 

Berlin 2016

På påsklovet i år körde jag och familjen ner till Berlin för lite semester, och eftersom jag fortvarande vill ha detta som en typ av reseblogg tänkte jag lägga upp lite bilder. En aning försenat, men ändå. Enjoy:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Lollo

8 tips till den blivande utbytesstudenten

1. Ha inte för mycket förväntningar.
Innan man åker får nog de flesta studenter den s.k. utbytesmanian, och det är svårt att inte bygga upp massa förväntningar på året. Var man kommer bo, hur familjen kommer se ut osv. Speciellt om man får värdfamilj tidigt är det lätt att börja planera och tänka sig olika scenarion. Mitt tips är att i största uttsträckning låta bli. Hur mycket du än försöker kommer det aldrig bli som du föreställt dig - lika bra absollut - men inte på samma sätt och då är risken stor att du blir besviken. Självklart ska du tagga inför ditt år, men ta det lite som det kommer.
 
 2. Välj både roliga och lärorika ämnen.
När det kommer till skolan brukar det generellt sätt vara vissa ämnen man måste läsa, som matte och Amerikanska historia. Resten är valfria och där gäller det att du tänker till. De flesta utbytisar brukar tipsa om att välja de lätta och roliga ämnena eftersom betygen ändå inte räknas, och till viss del kan jag hålla med. Känns ju ganska onödigt att ta svåra klasser om du inte får nåt för det. Samtidigt tycker jag inte man få vara för lat. Du måste ju ändå sitta igenom alla lektionerna så tar något intressant som du kan ha nytta av istället för ämnen du kanske redan haft hemma och blow off classes. Själv tog jag t.ex. ledarskap vilket både var lätt, kul OCH lärorikt.
 
 3. Gå med i en sport/klubb.
När man kommer till en ny skola, och speciellt om den är så stor som min var, så kan det vara svårt att hitta vänner i början. Vem ska man prata med? Ett bra tips är därför att gå med i klubbar eller sporter, för då kommer man automatiskt i kontakt med fler människor och lär känna dem. Det kan också vara ett sätt att fortsätta med sina intressen från Sverige eller prova nya saker. De flesta high schools har hur mycket sporter som helst, och gillar man inte det finns det ännu fler klubbar. Var aktiv!
 
4. Res så mycket du kan!
Om möjligheten finns så skulle jag uppmuntra er att resa så mycket som möjligt. Speciellt USA är ett väldigt stort land som kan skilja sig en hel del från stat till stat, och när man nu är där så vill man såklart se som mycket som möjligt. Jag hade en väldig tur då min värdfamilj gillade att resa och tog med mig till en massa olika ställen, men de flesta organisationer brukar också anordna resor för utbytestudenter och ibland finns även skolresor att åka på. Ifall du kan resa, gör det helt enkelt!
 
 
 5. Bestäm själv över kontakten med Sverige.
Innan man åker får man ofta höra från organisationerna att man ska ha så lite kontakt med Sverige som möjligt under året, eftersom det ger hemlängtan. För vissa stämmer det, men för andra ger det bara mer hemlängtan då man inte har kontakt med sin familj och vänner. Personligen pratade jag med mina föräldrar flera gånger i veckan för att ha lite koll på vad som hände hemma osv (hade varit helt lost när jag kom hem annars ju), medans jag undvek resten av familjen och kompisar, och mest hade kontakt med dem via sociala medier lite då och då samt bloggen. Det viktiga tror jag är att du gör det som känns rätt för dig. Bestäm själv och låt sedan dem där hemma rätta sig efter det.
 
6. Vikthetsa inte.
En grej som många är oroliga för är att de ska gå upp i vikt under året, och sanningen är väl tyvärr att man oftast gör det. Speciellt om man är i USA där maten är mycket fetare, portionerna större och alla restauranger har fri refill på läsk. De säljer även mycket onyttigt i skolan (t.ex. donuts, cupcakes och godis) och då lunchen varken är gratis eller god blir det lätt att man köper nåt sånt. Trots det måste jag råda er att inte vikthetsa! Visst, du kanske går upp ett par kilo (själv gick jag upp 6 kg hehe) men de kan du gå ner när du kommer hem igen. Njut istället av all Amerikansk mat under den korta tiden du är där, och gå med i så fall med i en sport för att hålla vikten. Annars kommer du ångra dig.
 
7. Säg ja.
Hur lyckat ens utbytesår blir handlar som sagt mycket om ens attityd. Har du en positiv inställning blir allt mycket roligare. Ifall någon frågar om du vill följa med och hitta på något, svara därför ja - även om det inte låter jättekul. Våga testa nya grejer! Bättre att du provar något du inte gillar än att sitta hemma vi datorn hela året, eller hur? Gå med i aktiviteter, häng med vänner och umgås så mycket som möjligt med värdfamiljen. Det är de som tagit in dig och ser till att du får vara där, så visa tacksamhet. Säg ja till allt helt enkelt - så länge det inte är olagligt förstås.
 
8. Njut.
10 månader är en väldigt kort tid så ta vara på varje sekund. Ha roligt, lär dig massa och förstå att detta är en once in a lifetime-grej. Du kommer inte ångra dig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Lollo