Texas!

Hej!
 
Ville bara säga att jag är framme i Texas nu! Eller rättare sagt, vi kom fram runt fyra-tiden imorse... Nu är klockan i alla fall tio på morgonen och vi ska väl börja aktivera oss - med vad vet jag inte. Men vill bara säga hej och låta er veta att jag lever!:) 
 
Här kommer lite random opublicerade bilder!
 
Har äntligen skaffat ett bibliotekskort! Gud vad jag saknat mina böcker<3
 
 Var på IHOP för några dagar sen, och de hande Swedish Crepes! De hade även massa konstiga saker, typ friterad kyckling med våfflor...
 
 Jag åt det här dock, vilket btw var sjukt gott!!!
 

//Lollo

XC Meet!

Hej på er!

Idag hade jag min första Cross Country tävling vilket var väldigt intressant och roligt. Eftersom det började ganska tidigt på förmiddagen hade vi inga lektioner idag  utan samlades utanför skolan redan vid 8 på morgonen för att åka buss till andra sidan Oklahoma City där tävlingen skulle vara. Vi hade en sådan där gul skolbuss ni vet, och herregud vad coolt det kändes att gå på den - som i en riktigt amerikanskt film! Ingen annan verkade dock dela denna entusiasm utan tyckte mest jag var konstig haha.

 
Efter drygt 30 minuer kom vi i alla fall fram till tävlingen som hölls på ett annat high school, och hjälp vad mycket folk det var. Okej, det är mer folk på de stora orienteringstävlingarna, men ändå -flera hundra ungdomar var med och sprang. Det första vi gjorde när vi kom dit var att gå typ halva banan för att se hur det såg ut, och sen gick vi tillbaka till vårt "solskydd" som några av killarna satt upp för att strecha, dricka vatten och vänta. 

Tjejernas JV (junoir varsity?) startade först, men eftersom jag springer varsity fick jag vänta ganska länge och kan säga att jag var rätt så nervös. Eftersom jag springer den svåra klassen tävlar ju jag mot de som är snabbast från varje skola, och att starta samtidigt som 106 andra jättesnabba tjejer är väl inte direkt drömläget... Men försökte hålla mig lugn och till slut blev JV klara och det blev våran tur!

 
 Wow vad jobbigt det var säger jag bara. Även om 3.2 km inte låter speciellt långt så är det så sjukt jobbigt att springa i hettan, tror inte man fattar föränn man upplevt det. Klockan hade liksom börjat närma sig 11 på dagen, solen sken, det fanns typ ingen skugga och det var runt 35 grader ute... You do the math. Även om jag drack jättemycket vatten innan och efter så kändes kroppen tung och öm, och trodde typ jag skulle dö ett par gånger där haha. Till slut tog jag mig ändå runt banan och kom på på 74 (nåt sånt) plats. Inte jättebra placering egentligen, men är ändå nöjd. Var 5 snabbaste tjejen från PCN (så slog i princip alla jag har chans att slå) och vi ska inte glömma att jag faktiskt sprang i den svåra klassen istället för JV. Helt okej för min första tävling alltså!
 
När vi var klara var det dags för killarnas JV och Varsity att springa, och tack gode gud att jag är tjej säger jag bara. Vid det laget var det liksom ännu varmare ute plus att de sprang längre... Under tiden vi väntade på att de skulle bli klara så vilade vi , åt mat och kollade igenom våra läxor- Självklart supportade vi dem även lite genom att heja och spruta vatten när de passerade. Till slut var alla i mål och vi tog bussen hem igen! Kom tillbaka runt 12-13 tiden och efter lite peptalk och gruppfoto var vid fria att gå - mycket tidigare än skolan sluta egentligen! 
 
 
Den tiden har jag uttnyttjat till att skypa med några underbara tjejor, leka med hunden och packa till Houston (!) för ikväll börjar vi vår 8 timmars långa färd till Texas. Är så himla taggad! Som sagt vet jag inte hur det blir med bloggningen under den tiden, men vi får se. Kanske hinner mobilblogga något. Och forsätt skrva frågor! Har fått in en del som jag ska svara på nästa vecka, men är ju alltid kul med flera. 
 
//Lollo

Putnam City North

Okej nu har jag nästan gått två veckor på PCN och därför tycker jag det är dags för ett riktigt inlägg om hur det är, skillnader, mitt schema osv. Har massa att berätta och vet inte alls var jag ska börjar men jag ska försöka göra det här så bra som möjligt. Förbered er på ett långt inlägg!
 
Som ni alla vet så går jag alltså på Putnam City North High School som ligger 5-10 minuter bort från mitt hus med bil (jag åker med antingen vbror eller vmamma). Det är en väldigt stor skola och väldigt annorlunda mot Holaveden hemma i Tranås om man säger så haha. Korridorerna är trånga och packade med folk som försöker ta sig fram, skåpen har kombinationslås som även efter träning kan vara svåra att få upp, det finns en dresscode som bestämmer vad man får ha på sig och reglerna är rent allmänt stränga så ska du gå på toa måste du ha ett hall pass med dig och man kallar lärare för Mr. och Mrs. Samtidigt finns knäppa grejer som gör att man ifrågasätter hur seriösa de verkligen är, som t.ex. att man får extra credit för att ta med kopieringspapper till läraren, färglägga alla bilder på handoutsen eller gå och kolla på en viss volleyboll-match. America....
 
Så grejerna ovan är kanske inte jättetrevliga, men det finns faktiskt saker jag älskar med skolan. Framför allt pratar jag om School Spirit!  Det är otroligt många som går omkring med tröjor där det står PCN eller Panthers som ju är våran maskot, och tror inte det skulle funka på samma sätt i Sverige. Här finns liksom klubbar och grupper och sporter man kan gå med i och alla är mer engagerade än vad vi är. Det är inte ovanligt att se cheerleaders gå runt i sina dräkter och spelar man basket och har match en kväll har man på sig speciella kläder i skolan för att tagga inför det. Jag vill inte säga att det är precis som på film men jo, så är det nog, 
 
När det gäller schemat så är det också väldigt annorlunda. Hemma i Sverige kan det ju se helt olika ut från dag till dag, med håltimmar, långa/korta lektioner osv. Här har man exakt samma schema varje dag. Jag har 7 classes (lektioner) per dag varav alla är i olika klassrum med olika personer (man har alltså inte en riktig "klass" på samma sätt). Mellan varje lektion har jag 6 minuter att ta mig till nästa och det är väldigt noga med tiden; lektioner kan liksom börja 4 minuter i 10 eller nåt annat skumt så det gäller att vara exakt. För att hålla reda på det här finns en klocka som ringer och förvarnar om att vi börjar snart, har börjat, slutar osv. Samma sak gäller nämligen i slutet av lektionen; spelar ingen roll om vi blir klara tidigare eller om läraren till och med avbryts by the bell, när den ringer är det slut oavsett vad läreren säger. Så man kan ju säga att det är väldigt mycket nytt, även om jag såklart visste det efter alla filmer och bloggar haha. 
 
Nu till mitt schema! Igår så var jag, återigen, hos Mr Pruitt och bytte några classes så nu tror jag faktiskt jag är nöjd - känns mycket bättre i alla fall. Och eftersom jag vet att vissa där hemma är väldigt nyfikna tänkte jag kunde göra en liten genomgång om mina ämnen och vad jag tycker so far:

 
1st Period - Psychology
Klockan 8.00 börjar skolan (förutom på onsdagar då vi har sovmorgon) och då ska jag i bästa fall hunnit ta mig till min psykologisal efter att ha lämnat mina XC-saker i skåpet på andra sidan byggnaden (tar dock med mig ryggsäcken med alla böcker för hinner inte gå dit mellan varje lektion). Har denna laktionen tillsammans med min värdbror, och eftersom det här är min första class på dagen är det där vi säger "The Pledge of Alliegence" och får lyssna på alla rektorns announcements i högtalarna, och sen börjar själva lektionen 

Psykologi hmmm, vad ska jag säga? Det är en extremt flummig lektion om du frågar mig haha. Förutom att min lärare ofta går omkring utan skor och står på bordet spenderar vi stor del av tiden med att ha "Noble Silence", vilket innebär att han släcker lamporna i salen och sedan går runt och ber oss att "andas energi till våra pannor" eller "önska alla universums invånare fred och lycka". Jätteskumt, jag vet, men har börjat vänja mig nu - plus att man i princip slipper att göra något så klagar inte! När vi är klara med det börjar dock den "riktiga undervisningen" och det är mycket svårare. De senstaste dagarna har han gått igenom en powerpoint om psykologins grunder där jag fattat typ vartannat ord, och över helgen har vi fått i uppdrag att skriva en uppsats om rädsla ur en "biopsychosocial" vinkel... Allt som allt kan vi väl säga att det är en okej class.
 
2nd Period - Character Education
Det här är en av mina absoluta favoritlektioner, främst för att läraren är så bra. Hon är sådär strikt så man tar henne seriöst samtidigt som hon skämtar mycket, och om jag någon gång skulle ha problem på skolan är det definitivt henne jag skulle söka upp. Själva ämnet är också hyfsat intressant, och handlar om hur man ska vara som person. Än så länge har vi inte gjort så mycket mer än genomgång av regler och lärakänna-övningar, men har ändå fått en uppfattning om vad det handlar om genom alla hennes historier och anekdoter. 

Gillar också folket här. Som ni kanske minns från mitt förra inlägg så är det i det klassrummet vi sitter vi runda bord och diskuterar så man lär känna varandra lite bättre och får en bättre gemenskap, vilket i mitt fall är väldigt positivt. Och just det: idag hände en jätterolg grej! Det var en kille som försökte slå ihjäl en fluga med handen hela lektionen och på typ tionde försöket tog han i så mycket att han ramlade av stolen haha. (Låter inte så kul men det var det ok?).
 
3rd Period - U.S. History
Det här är då en av nyheterna på mitt schema, för eftersom jag ändrade några andra classes hamnade historian på tredje istället för fjärde lektionen. Detta innebär att det är massa nytt folk igen vilket är helt okej för mig då jag inte riktigt kände nån i den förra. Har dock samma lärare vilket jag är glad över för 1. Han är jätterolig och 2. Jag missade inte något viktigt genom bytet.
 
En rolig sak som hände här idag var att han frågade en fråga om the Civil War som ingen utom jag kunde, och när jag till slut svarade sa han till klassen att "den enda som kan är inte ens amerikan" eller nåt liknande. Kände mig smart haha.
 
Lunch - A
Lunchen då. Om vi ska börja med kafeterian så är den väldigt stor (större än vår matsal hemma i alla fall) och trots det så får inte alla plats samtidigt så lunchen är indelad i två delar; A och B. Innan så hade jag B-lunch vilket innebar att jag i princip åt själv varje dag eftersom jag inte kände någon (okej har ätit med lite olika folk ibland, t.ex.Tobias från Tyskland, men det var undantag som bekräftade regeln), men i och med ändringen av schemat har jag nu A vilket känns mycket bättre! Båda mina värdsyskon har det samt Kate som jag ju var på "Jamakin me crazy" med, så har suttit med henne och hennes kompis de senaste dagarna. 
 
När det gäller maten så finns det lite olika alternativ att välja på (typ hamburgare, nachos, pizza...) men allt verkar så äckligt förutom det dyraste alternativet som beställs från olika restauranger. Därför har jag alltid med mig mat hemifrån, vilket växlar mellan mackor, bananer, granola bars, äppelmos, kex osv. Försöker variera mig och äta så nyttigt som möjligt men är svårt eftesom man varken kan kyla eller värma.
 
4th Period - Environmental Science
Handlar typ om miljön eller nåt, har inte riktigt fattat än. Vi gör i alla fall massa olika grejer, allt från återvinning till vika pappersflygplan och måla diagram, och är faktiskt ganska kul. Brukade t.o.m. vara min favorit class innan eftersom både Kate och Tobias var där, men nu har den sjunkit lite eftersom jag bytt grupp. Finns dock två andra snälla tjejer jag snackat lite med så kommer nog överleva haha. Och läraren är ganska bra han med, efter lektionen idag kom han fram till mig och ba "jag uppskattar verkligen allt jobb du lagt ner i det här ämnet hittils, fortsätt så" och man ba okej? Tycker knappt jag försökt över huvud taget haha, men det var väl kul att höra.
 
5th Period - Math Analysis
Det här mina vänner är anlednngen till att hela mitt schema har förändrats sen sist. Innan hade jag nämligen Math Analysis PreAP vilket är en svårare collegeförberedande kurs, men nu har jag bytt till en lättare variant. Kände att den andra var lite komplicerad på grund av språket plus att vi fick jättemycket läxor vilket kändes onödigt för mig då betyget ändå inte kommer räknas. Men precis som i de andra ämnena har jag kvar samma lärare så blev inte helt nytt ändå, och är glad för det för gillar liksom alla mina lärare. Ta matteläraren t.ex. , hon kallar mig alltid för "Sweetheart" och är erbjuder sig att att hjälpa mig när jag inte fattar så det känns väldigt tryggt.
 
Problemet just nu är att de håller på med massa annat i denna än vad jag gjorde i förra, så har en del att ta igen. Borde dock inte vara något problem för kände igen stora delar av det hon pratade om så ska kolla på det i helgen.
 
6th Period - English III
Även på engelskan vill jag börja med att kommentera min lärare, för gud vad han är rolig. Alltid full av energi och pratglad - men ärligt talat skrämmer det mig nästan lite. Han är nästan lite för mycket liksom, jag hänger inte med vad han pratar om utan sitter mest och skrattar åt hur exalterad han är över allt. I och för sig kan det bero på att alla våra lektioner hitills har handlat om Native Americans iställer för engelska, men jag vet inte... (Eller okej, en gång jobbade vi med vocabulary vilket gick helt åt skogen och slutade med att jag använde google translate och översatte allt till svenska innan jag började...)

I alla fall; allting på hans lektioner är flumm och som jag har förstått det är jag inte den enda som tycker det. Igår försökte jag liksom förstå vad han sa men när han började prata om "trädet av fred" som skulle symbolisera något tappade jag tråden igen. Får helt enkelt vänta och se vart det hela leder...
 
7th Period - Cross Country
Min sista lektion är som ni alla vet XC vilket innebär att vi springer varje dag i lite olika former. Denna lektion har jag med min värdsyster plus massa andra tjejer och även om det är typ döden att springa i denna hettan så gillar jag det. Är så himla skönt att få komma ut, avreagera sig och känna att man hör till ett lag liksom. Och just det; både jag och Katie (vsyster) kom med i VarsityAv alla tjejer som är med (över 20 st.) kom jag femma på tidtagningen vilket betyder att jag kommer springa i den svåra klassen på tävlingar och så. Trodde aldrig det när jag först började så är väldigt stolt över mig själv. Idag fick vi även våra uniformer så nu är jag all set för imorgon då vi har vår första tävling!

 

Vad mer kan jag berätta om skolan? Den slutar runt 15.10 (även om XC brukar hålla på längre). Den är väldigt kall på grund av AC:n så även om det är 35 grader ute har jag långa jeans på mig. Man har lektioner med folk i alla olika åldrar, från senior till freshman. Ja, vet inte vad jag ska säga mer. Har ju fortfarande inte varit på någor riktigt match, pep assembley eller nåt sånt så får återkomma när det gäller det, och dyker det upp nåt mer säger jag till.

Blev ett extrem långt inlägg så förlåt för det, men tänkte ni kanske ville veta hur det är haha. Imorgon ska jag som sagt på XC-meet så blir ingen skola för min del och sen är det långhelg eftersom det är labour day på måndag (två veckor in på terminen och vi får vår första lovdag lol). Vi tänker därför passa på att åka till Texas ett par dagar för att hälsa på värdfamiljens släkt, så vi får se hur uppdateringen blir. Om inte annat hörs vi på Tisdag! När jag kommer hem kommer jag svara på alla frågor jag har fått så undrar du nåt passa på att fråga NU! Kommer såklart ha fler frågestunder men vem vet när det blir haha... Alla kommentarer uppskattas i alla fall så kör på nu! :)

//Lollo

Random

Här kommer lite olika bilder från de senaste dagarna!

 Värdpappa och värdsyster<3
 
 Det här åt vi till kvällsmat i måndags, supergott! Är typ köttfärs, bönor och majs först, sen potatismos och till sist ett lager av ost! (Okej låter skumt men lovar att var super)
 
 Golvet i skolan haha, väldigt awkward att ta den bilden.
 
 Min feta mattebok (är värre än det ser ut)
 
 Kommer alltid först till denna lektionen eftersom två av mina klassrum ligger precis brevid varandra, så det är därför det inte är något folk. Men är är iaf. ett av mina klassrum! De flesta är dock sådana där man sitter själv vid varje bänk.
 
 Mitt skåp! Har blivit expert på att öppna det.
 
 Provade min första Peanutbutter and Jelly sandwich igår! Inte så hemskt som jag verkar tycka på bilden.
 
 Igår var jag på en girl scout-cermoni där min värdsyster höll tal.
 
 Några av hennes girl scout-märken.
 
 Vi bakade kakor igår med! Dessa är penutbuttercookies med smält choklad, men vi gjorde också chocolate chip cookies mmm...
 
 Det här schemat om vad som händer i veckan är ganska nära huvudingången på skolan. I bakrunden ser ni också en nästan halva cafeterian (den är stoooor).
 
 Idag hade vi brandövning så alla fick gå till football-planen.
 
 Och sist men inte minst: jag har äntligen fått tag på en braing miniräknare igen! Gud vad jag saknat min därhemma. Och guess what, den här är typ exakt likadan!<3
 
Nu ska jag duscha och göra lite läxoor innan vi drar iväg för mitt första besök på IHOP! Sen skulle vi kanske på nåt möte med andra utbytisar men vi får se, tror det kanske blev inställt....
 
Kram Sverige<3
 
//Lollo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skillnader

 • Allt är STORT! Bilar, portioner, läsk, affärer osv.
 • De har i princip inga trottoarer så man måste hela tiden köra...
 • ...Vilket kan vara anledningen till att så många, även ungdomar, har bil.
 • Man tar inte nödvändigtsvis av sig skorna när man går in.
 • Det är visserligen svinkallt inomhus men ute är det så sjukt VARMT!
 • Du bakar inte kakor utan du köper kakmixpulver och blandar med vatten.
 • Alla är mycket trevligare och öppnare.
 • Man använder i princip aldrig kniv när man äter, bara om det är mycket kött du måste skära.
 • När man handlar packar man inte själv utan du ger bara korgen till kassörskan som sen skannar och packar din påse.
 • Orkar man inte äta upp sin mat när man är på restaurang kan man få med sig resterna hem i en låda.
 • Alla skolbussar måste vara gula så de ser ut som på film.
 • Man äter mycket mer onyttigt, t.ex. bullar och munkar till frukost och chips till lunch.
 • Alla pratar engelska (konstigt va??!)
 • Man har jordnötsmör i princip allt, även hamburgare.
 • De torkar alla kläder i en torktumlare (vet inte hur andra svenskar gör men jag brukar hänga upp det på tork hemma).
 
Återkommer med mer olikheter när jag samlat på mig lite fler. Och när det gäller skolan, får skriva ett eget inlägg om det för oj vad saker är annorlunda där. 
 
 
 
//Lollo

Måndag igen...

Hej på er!
 
Kom hem från skolan för ett tag sen och nu sitter jag i mitt rum och njuter av det faktum att jag knappt har några läxor. Skolan idag har varit både sämre och bättre. Sämre för att Kate som jag var med på Jamakin me Crazy har blivit flyttad från min enda class med henne till en annan, liksom killen jag pratade med på engelskan, och bätre eftersom jag både bestämt att jag ska äta lunch med Tobias från Tyskland imorgon och börjat prata lite mer med tjejerna på XC. 
 
Tydligen visste inte de flesta att jag var från Sverige (önskar jag hade större accent!) så när jag berättade det för en tjej blev hon liksom "Va? Äntligen har jag hittat dig! Alla har pratat om *den söta svenska tjejen* men jag visste inte att det var du!" Så tydligen har jag ett rykte om att vara söt och populär utan att veta om det? Kul att de säger så men hade varit glad om fler pratade med mig då med haha. Tror i alla fall XC blir bättre nu + att alla ville att jag skulle gå med i fotbollslaget nästa termin! Tror inte de inser hur dålig jag faktiskt är på det men ska nog försöka faktiskt - fotbollspelande utbytisar är tydligen väldigt poulära här omkring. De pratade liksom mer med mig när jag sa att jag kanske skulle så... förhoppningsvis får jag vara med bara för att jag är från Sverige. Och just det, har nu fått frågan om vi pratar engelska eller svenska med haha. 
 
En annan bra sak som hände i skolan idag är att jag spenderade hela min engelska-lektion med att bli intervjuad för skoltidningen om hur det är att vara utbytestudent! Var en tjej som frågade mig och Tobias lite frågor och så letade vi passande bilder på bloggen och Facebook. Ska bli spännande att se resultatet! 
 
Update: kom på en till sak om skolan idag! Vi hade en sådan där drill när man övar på vad man ska göra om någon kommer och börjar skjuta på skolan. Alla fick ställa sig i ett hörn och vara tysta med lamporna släckta...Först kändes det ganska oseriöst när vi gjorde det men sen började vår lärare prata om barnen på skolan i Conneticut (ni vet vad jag menar va?) och då blev det plötsligt vädligt obehagligt....
 
Nu ska jag duscha och tvätta mina kläder, och sen får vi se. Antingen jobbar jag lite extra på läxan, bloggar eller läser. Och just det: tänkte ha en frågestund snart så om ni får gärna tänka ut några frågor och kommentera de närmsta inläggen! (Och snälla, fråga nåt så jag inte blir en av dem som har frågestund och får en kommentar...)
 
Fick syn på den här under intervjun och var ju tvungen att ta en bild! Tror OU står för Oklahoma University eller nåt...

 I vårat omklädningsrum!

 Söta och halvt döda tjejer efter XC! Mikayla och Katie.
 

//Lollo
 
 
 
 
 

Downtown

Igår kväll efter att jag hade bloggat åkte Katie, jag, Sheri och Billy in till centrum eller vad man nu ska kalla det för att gå på en konsert. Det var två olika grupper som spelade låtar på stränginstrument (alltså ingen sång) och det var jättekul! De spelade allt från klassiker till Lady Gaga och the Rolling Stones, och under tiden så satt vi på filatar i gräset och myste med vindruvor och kakor. Och matteläxa. 
 
Nedan är lite bilder!

 Sista bilden är på maten vi åt innan vi åkte dit och har egentligen inget med inlägget att göra men har ju fått förfrågningar på att visa vad vi äter så varsogod!
 
//Lollo
 
 
 
 
 

Helgen so far

Hej på er!
 
Tänkte berätta lite om min helg så här långt (är bara söndag eftermiddag här än så länge). Som ni kanske märkte i förra inlägget var jag ju på bio igår (omg) men förutom det har jag gjort en del annat som kan vara kul att dela med sig av.
 
Innan filmen var vi bland annat på ett litet gym som ligger i närheten av skolan och tränade. De har ett familje-medlemskap där som jag också får utnyttja så kommer nog gå dit ganska ofta för att springa på löpbanden. Våran XC coach tycker nämligen inte att springa fem dagar i veckan räcker utan vi måste även göra det någon gång under helgen (jag vet!?) men kändes ändå okej för 1. Katie gör ju också det och 2. AC! Så mycket skönare.
 
Det var nog i princip allt jag gjorde på förmiddagen, plus lite läxor. Sen var vi ju på bion och när vi kom hem så hade jag, Katie, Kiera och en till av Katies kompisar, Emma, lite tjejmys. Vi åt pizza och glass, spelade spel och lite så. Kiera visade mig även lite Malec fanfic vilket var awesome...
 

Idag när tjejerna åkt hem (de sov över) åkte jag, Katie och Sheri (värdmamma) till kyrkan. Första gången för mig här men och måste säga att jag faktiskt gillade det; var mycket mer avslappnat än kyrkan i Sverige. Prästen hade jeans och tatueringar, vi sjöng modernare sånger med trummor och elgitarr och hela predikan handlade om "buts" - i två olka översättningar. Om ni fattar vad jag menar får ni gärna kommentera haha. Var i alla fall ganska kul så tror jag komer gå tillbaka dit om inte varje söndag kanske varannan, det enda negaiva var liksom att det var så sjukt kallt där inne.
 
Nu har jag ätit, varit och handlat lite mat och skolsaker på Target och skypat med familjen så snart ska jag ta tag i min matteläxa. Ikväll sen ska vi åka in till "centrum" för att gå på någon utomhus-konsert med stränginstrment. Låter ganska mysigt för man ska ta med sig lite mat och sitta på filtar som en picnick! Sen imorgon så är det skola igen...
 
Här kommer lite random bilder på mat jag har ätit de sensaste dagarna. Ganska onyttigt, jag vet, men det mesta var ganska gott! Ska försöka bättra mig men tänk på att jag springer typ varje dag med...
 
Kentucky fried chicken!
 
Ser inte gott ut men det var det faktiskt!
 
 Det här var okej! Inget jag skulle köpt i vanliga fall men var ju tvungen att prova!

 Pizza och Dr Pepper!

 Vi köpte tre olika sorters Ben&Jerry's plus pulver till att göra Brownies och wow så sjukt gott jag dör.
 

//Lollo
 
 
 
 
 

asklkdkghfjghdldj

Såg City of Bones idag. Fattar ni? Jag var på bio och såg City of Bones. På riktigt. Om ni frågar mig så är detta ett väldigt stort ögonblick och därför tänker jag nu tillägna ett helt blogginlägg åt det. Om ni inte vet vad det är eller inte bryr er så är det okej att hoppa över att läsa, I wouldn't blame you för för kommer bli mycket fangirlighet (gäller ej för mamma, pappa, Gustaf, Elin, Miranda, My och Anna - ni måste läsa). Okej då kör vi!♥

Idag (okej igår för är efter midnatt) kom då äntligen den dagen jag väntat på i över ett år: jag fick se City of Bones filmen. Har väntat och väntat och kollat på trailers och memorerat trailers och väntat och gått upp mitt i natten för att se nya trailers och lyssnat på soundtracket och väntat och till slut fick jag se den och den var så bra. Herregud liksom.
 
Var och såg den tillsammans med min värdsyster Katie och hennes kompis Kiera i biografen i ett av de närmsta köpcentrena. Mina värdföräldrar följde också med men de såg en annan film så räknas inte haha... I alla fall så hade vi verkligen jättekul. Katie hade inte läst böckerna men Kiera var ett liksa stort fan som jag (hon gillar även Divergent, Harry Potter och allt det så har nån att dela fangirlingheten med) och vi kom bra överens. Vi kom dit ganska lagom tid, köpte popcorn och dricka och efter en oänligt lång reklam började äntligen filmen. Oh my gosh.
 
(spoiler alert)
Vet inte hur jag ska börja. Älskar skådespelarna. Jamie är perfekt som Jace. Robert är en underbar Simon. Älskar Magnus oavett vad som händer och hur han ser ut. Visst, Clary ska ha rödare hår, Valentine ska vara blond och Isabelle längre men orkar verkligen inte bry mig - de var jättebra ändå. Känns som att de verkligen ÄR karaktärerna på nåt sätt och är himla nöjd med castingen.

 Samma sak med filmen och upplägget som helhet; visst störde jag mig på en hel del ändringar (varför blev inte Simon en råtta t.ex.!!?) men tycker ändå de gjorde ett riktigt bra jobb med att stay true to the book. Det blir ju aldrig riktigt lika bra som boken eftersom de måste klippa bort grejer, det vet vi ju, men precis som när jag såg THG tycker jag det funkade ändå. Fightscenerna var bra, älskar kyssen och hela awkward "vi är syskon"-grejen på slutet var bara klockren! Var det nån som sa plot twist?

Och just det: alla citat som var med från boken! Jättemånga av Jace's sarkastiskt kommentarer som helt ärligt är anledningen till att det är en av mina favoritböcker var med ORDAGRANT och dog typ av skratt. Typ "If you wanted me to take my clothes of you should have just asked", "I turn my self down occasionally, just to keep it interesting", "You got a drawing emergency and you need a nude model" och hela biten när de kysser varandra utanför hennes rum och Simon kommer åhh vad jag älskade den scenen! Så himla nöjd!
(spoiler slut)

För att sammanfatta detta långa och osammahängande fangirl-inlägg: även om vissa saker var väldigt fel och förvirrande så var den så sjukt bra och vill gärna se den igen. Typ nu. Har ni inte sett den: GÖR DET!!!!

 Efterom jag är världens nördigaste person klädde jag mig i svart som en riktigt shadowhunter och målade runes på armen haha.

 
Katie, jag och Kiera (tror hennes namn stavas så?) vid postern för filmen!

 Biljetten och mina popcorn (som för övrigt smakade som vanligt och inte sött och äckligt som jag trodde)
 
Köpt även en sjukt stor läsk! Syns inte på bilden men var verkligen gigantisk trots att den inte ens var large. Om ni vill ha ett tips, drick inte så mycket på bio. Var tvungen att gå på toa under filmen så missa typ två minuter och mår så sjukt dåligt över det. Fast nu har jag ju en vettig anledning till att se den igen haha!

 

Avslutar med min favorittrailer för er som nu jättegärna vill se filmen! (För det vill ni va????)

Skriver mer imogon om resten av dagen, nu måste jag sova. Och ni måste typ vakna. Usch vad tidskillnader suger. Kram!

//Lollo

Jamakin' me crazy!

Hej hej allihopa!
 
Idag har faktiskt varit en ganska bra dag här borta i staterna. Började ganska illa eftersom jag nästan blev försenad till skolan (inte mitt fel säger jag bara haha), hade lite halvtråkiga classes och fick sitta ensam på lunchen eftersom den franska tjejen jag skulle äta med tydligen hade bytt lunch (finns A & B) och därför inte dök upp... Så det var ganska hemskt, var nära att bryta ihop ett tag om jag ska vara ärlig, men sen blev det som sagt mycket bättre!

Efter lunch har jag ju Enviromental Science vilket nog är min favorit - thank God att jag bytte till den. Inte för att jag gillar ämnet men människorna är jättesnälla. Bland annat så är det ju den där tyska killen,Tobias, och sen en jättegullig tjej som heter Kate (precis som min värdsyster - inte alls förvirrande....) och är junior. Vi pratade en del idag och det slutade med att jag följde med henne till min första skoldans! Men mer om det senare, har lite mer om skolan först.

Idag var det nämligen Picture Day med, så på näst sista lektionen (engelska) var vi en hel grupp som tog oss till gympasalen (första gången jag var där - så coolt!) för att ta ett enskilt foto. Var jättehemskt för de tog bara ett kort och har ingen aning om hur det blev, men som tur är är jag senior så spelar inte så stor roll. Hade jag varit yngre hade det liksom hamnat i min yearbook men nu ska ju mina senior pictures in där istället. På vägen pratade jag även lite med en kille i min english class så känner mig inte precis lika utsatt där längre vilket ju är bra haha. 

In the gym!

XC var också bättre idag. Vi hade "Friday Funday" vilket innebär att det inte är riktigt lika jobbigt, men värmen gjorde det smärtsamt ändå. SÅ mycket jobbigare än att springa i Sverige bara så ni vet. I alla fall så gjorde vi en slags övning där de delade in oss efter vår årskurs vilket var ganska kul. Alla där har liksom trott jag var en freshman eftersom jag var ny och pratar mycket med min vsyster, men jag är ju senior så många blev ganska chockade. En av senior-tjejerna som aldrig pratat med mig innan kom liksom fram och introducerade sig idag för plötsligt blev jag mycket coolare då haha. Men hon verkade snäll så klagar inte. 

 Åt även det hä idag! Köpte det på flygplatsen i Atlanta men var för nervös för att äta. Vattenmelonerna var äckliga men Wonka-grejerna var jättegoda! Lägg till Milky-way och så har vi iaf. två sorters amerkanskt godis som jag gillar.

Efter skolan så åkte jag hem med John, testade lite olika amerikanska snacks (Katie har inställningen att jag måste prova all amerikansk mat innan jag åker hem, så blev bl.a. småkakor, ostkex och en granola bar med choklad och jordnötsmör vilket var förvånansvärt gott), och skypade med några av mina svenska tjejer innan det var dags för den ovan nämnda "skoldansen" - Jamakin Me CrazyDet är typ det första riktigta skoleventet på året vilket börjar med en dans med strandtema på fredagen (hawaiiskjortor, blomsterhalsband, strandbollar och sand) och avslutas med en beachvolleyboll turnering på lördagen. Tror inte jag kommer gå imorgon men idag var kul! Inte för att jag skulle kalla det en "dans" men aja...

Det här är precis i börjar när det är ljust ute och allt fortfarande är jätteawkward...

Folk stod antingen lite awkward vid sidan och pratade eller...det finns inget annat ord; juckade mot varandra. Grinding tror jag det kallas och är väldigt intressant och hemsk att se på haha. För de som inte fattade hörde jag till den första gruppen, även om ett par killar faktiskt frågade om jag ville dansa. Jag sa nej lol. I alla fall så träffade jag Kate från skolan där och så presenterade hon mig för massa av sina vänner som jag inte minns namnet på och så pratade vi en del om skolan, Sverige, killar osv. Ibland när hon pratade med sina vänner om andra personer stod jag mest där helt lost och fattade inget men kändes okej ändå - är bara glad att nån faktiskt pratade med mig! När dansen var slut gick hon och jag till ett pizza ställe brevid skolan och hälsade på hennes bästis som jobbade där vilket också var väldigt intressant för fick höra en hel del skvaller. För att sammanfatta: själva dansen sög egentligen även om det kändes ganska amerikanskt, men har äntligen fått en vän här så är 
himla glad ändå! Känns så himla skönt att inte bara behöva förlita sig på värdfamiljen hela tiden.

 Kate och jag!

Nu ska jag försöka sova lite, har massa att göra i helgen. Bio, tjejkväll, kyrkan, shopping, läxor, restaurangbesök, tvätt, konsert osv. Får se om jag hinner med allt det och blogga också haha. Ska göra mitt bästa! En sak som jag har tänkt på är dock att jag inte läser igenom mina inlägg innan jag publicerar dem längre, orkar inte. Så förlåt om det är massa felstavat och så! Känns som jag skriver väldigt långa inlägg nu för tiden - förvänta er inte det hela tiden! Tar sjukt lång tid...

Har en hel del ideer till inlägg jag kan skriva (om mina classes, skillnader mellan Sverige och USA, bilder på skolan, video när amerikanare testar djungelvrål osv.) men har ni något annat ni jättegärna vil att jag ska skriva om är det bara att säga till! Blir som sagt jätteglad (och ledsen) när ni kommenterar så fortsätt så!


Anonym:
kan du inte be dina vänner skicka typiskt svenskt godis och filma när du bjuder på det i skolan, värdfamlijen`? Djungelvrål, Marobou
osv.

Absolut! Vill själv se deras reaktioner så ska absolut göra det. HHar med lite hemifrån men den som vill får gära skicka mer *blink blink* - uppskattas!


//Lollo
 
 
 

Huset

 Här kommer en liten videoblogg jag gjorde i Söndags! Visar lite av huset och så, plus att jag verkar helknäpp vilket ju alltid är kul eller nåt haha. Tyst och skakigt men live with it! 
 
 
//Lollo

I'm getting there

Hej på er!
 
Idag hade jag min fjärde dag på High School och måste säga att det var mycket bättre idag. Har snackat lite med folk på nästan alla lektioner och även om jag kanske inte har några riktiga kompisar än så känner jag mig inte riktigt lika ensam. På lunchen satt jag med en annan utbytesstudent från Frankrike, och även om vi inte riktigt förstod och hörde varandra hela tiden verkar hon hur gullig som helst.

Bytte även ut min Chemistry class mot Enviromental Science vilket jag är väldigt nöjd med. Fattade inget på kemin och människorna i den nya verkar trevliga och så. Tror de var typ de första att faktiskt bry sig om att jag var från Sverige, och fick både komplimanger för mitt hår och frågor vilket var väldigt kul. Är även en kille från Tyskland som har det så vi var labbpartners idag. Han verkar också jättesnäll; när vi skulle gå till nästa lektion hade jag glömt att stänga min väska, och han kom liksom upp bakom mig och gjorde det åt mig! 

Efter Cross Countryn idag följde Katies kompis (vet inte hur man stavar hennes namn men typ Mikayla/Mikela nåt sånt) med oss hem eftersom hennes föräldrar inte hann hämta henne direkt, och vi tog fram massa av mitt svenska godis och lät hennnes prova vilket var jättekul. Precis som alla andra gillade hon chokladen och bilarna, men inte djungelvrålen haha. När hon hade åkt satt jag och Kate kvar och pratade samtidigt som vi försökte göra läxor. Ni kan ju gissa vilket av det vi gjorde mest...

Nu ska jag göra klart mina läxor och sova. Ska försöka få upp videon på huset ikväll också, men vi får se. Och just det: Ni får gärna skicka mer godis! Har bara varit här i en vecka men mitt lösgodis är redan slut haha. Så mer av det, och gärna lite kexcoklad, japp, daim, marabou mjölkchoklad osv. Ifall ni känner för det alltså (detta gäller inte min familj; ni MÅSTE!). Vissa av er har min address men annars kan ni fråga mig, mamma eller nån. Skulle uppskattas!

Tog inga bilder idag så ni får en bild på sötaste Stewart när han leker med bollen jag köpte till honom!

//Lollo

Lite shopping...

Så jag var och handlade lite träningskläder efter kvällsmaten idag (vi åt på Chillis) och kom på att jag nog inte har visat er bilder på det jag köpte i New York och det, så här kommer lite shoppingdetaljer haha! Är dock inte allt jag köpt sen jag kom hit men har ju visat en del innan i alla fall! 

3 tröjor jag köpte i NY! De två första på American Eagle och den sista på nån random turistshop.

 Det jag köpte idag på Acadamy. Kommer kännas jätteovanligt att springa i sådana shorts när jag är van vid orienteringstights, men är så sjuuukt varmt så tror det blir bra ändå.

 Har nog inte visat det här heller, men det är i alla fall lite presenter jag fick från värdfamiljen när jag kom! Så himla gulligt av dem<3

Sen har jag ju köpt lite andra grejer på Walmart, köpcentret, Acadamy osv, men som sagt finns det redan bilder på det;)

//Lollo
 
 
 

It's a great day to be alive, it's a great day to be a panther!

Ovan ser ni ett citat som de säger i högtalarna i skolan varje dag precis efter vi sagt "The pledge of alligence" och precis innan det kommer ett stort "RAWR". Har bestämt mig för att försöka leva efter den filosofin och vara positiv även om det ärligt talat är väldigt svårt ibland. 
 
Idag har faktiskt varit lite bättre än innan. Har pratat med lite folk, lyckats öppna mitt skåp helt själv, inte suttit ensam på lunchen (vilket jag i och för sig inte gjorde första dagen heller) och börjat fatta matten lite bättre så tror inte jag behöver byta den. (Måste byta kemin dock). På XC lyckades jag även springa 2 miles på ca 15 minuter så får vara med och springa på tävlingar och så! Nu vet ju inte jag hur mycket alla andra försökte men kom 4 av alla tjejerna där så är mycket nöjd!
 
Så ja, känner mig inte lika deprimerad som jag gjorde igår, även om det fortfarande är jobbigt. Saker och ting är inte som hemma vilket jag i och för sig inte hade förväntat mig, men det är ändå tufft. Små detaljer som hur många hål det är i papprena, hur bänkarna är uppradade och vad folk har på sig påminner mig hela tiden om att jag faktiskt inte är i Sverige längre - på både ett bra och ett dåligt sätt. Saknar alla där hemma så sjukt mycket (era kommentarer och sms och meddelanden gör mig tårögd varje gång - not kidding!<3) och skulle göra ganska mycket för en kram från min lillebror, men samtidigt lever jag faktiskt min dröm. Jag är en utbytesstudent på High School och ärigt talat så är det ganska coolt. Måste bara försöka påminna mig själv om det ibland och göra det bästa av siuationen. Intala mig själv att det kommer bli bättre. 
 
Nu ska jag åka och äta och sen måste jag försöka göra min engelska-läxa vilket kommer bli svårt för fattar typ ingenting. Sen får vi se, kanske ska läsa lite, var längesen. Och just det, om ni ser City of Bones före mig: SÄG INGENTING! Kommer seriöst inte prata mer med den som spoilar.
 
Kram på er alla, både de jag känner och alla andra som läser - det betyder jättemycket!<3

 Uttråkad Lovisa som försöker undvika läxor...

Sara:
Hur gör du med bloggandet? Gör du det på mobilen eller har du med dig en dator och får internet hos värdfamiljen? :)

Min värdfamilj har WiFi hemma hos sig så tog bara med min laptop och kopplade upp mig där! Sen kan jag ju blogga på mobilen också om jag vill men oftast inte :)


//Lollo
 

High School

Okej har fått lite kommentarer från olika håll om att jag borde uppdatera om hur High School är så antar att jag borde göra det. Helt ärligt: det suger. Saknar svenska skolan och mina vänner så sjukt mycket just nu.
 
Nu har jag i och för sig bara gått två dagar än så länge men i princip ingen pratar med mig. Går ju å en jättestor skola och alla har sina vänner de hänger med och sitter bredvid och ja jag vet inte, de är svåra att lära känna. Har försökt prata med några men 1. De verkar inte jätteintresserade av mig, 2. De brydde sig knappt om att jag var från Sverige och 3. De verkar ändå inte vara min typ av personer. De enda som jag gillat hittills har typ varit Freshman (t.ex. min värdsyster) vilket kan bli lite jobbigt med tanke på att jag är senior. 

Just det; jag är senior! Ahh, något positivt i det hela. Kommer få vara med på alla senior grejer och graduation (även om jag inte kommer få ett diploma) vilket jag verkligen ser fram emot. Grejen är att folket i mina classes inte verkar så snälla haha, och de som ser okej ut sitter typ jättelångt ifrån mig och man kan ju inte bara ställa sig vid nån randoms bänk och bara "Hi I'm from Sweden"... Hade nog variit lättare om jag gick på en mindre skola där alla visste vem jag var, här är jag ingen liksom. Tror inte ens alla mina lärare vet att jag är utbytesstudent! Nu när jag tänker på det har nog glömt att visa mitt schema med va? Här:

Psychology
Character Edcucation
Math Anylysis PreAP
US History
Chemistry I PreAP
English III
Cross Country

Kommer nog byta ut kemin på nåt annat dock eftersom det är sjukt svårt på engelska, och kanske matten. Får se. Gillar i alla fall mina lärare hittlills, även om vi i och för sig inte har börjat än. Har mest flyllt i listor om mig själv (vem jag är), och gått igenom regler och vad man ska ha med sig till varje class. En lite rolig grej är att om man tar med sig Kleenex (näsdukar) til läraren så får man extra poäng eftersom skolan inte har råd med att köpa in det (?). Skumt är det i alla fall. Annars är allt väldigt amerikanskt, Stor läskig kafetreria, kombinationslås, belll schedule, cheerleaders som går omkring i sina dräkter osv. Som på film helt enkelt! Min cross country practice är brevid Football-planen också, så när jag är där får jag se livs levande football-players - coolt eller? Det är nog den lektionen jag gillar bäst för har den med min värdsyster. Kommer nog berätta lite om lektonera senare med, när vi väl har börjat så jag kan ge en rätt bedömning.

Bilder från de senaste dagarna:

Putnam City North High School! Den här bilden är tagen från "idrottshuset" brevid football-planen där tejejrna har sitt omklädningsrum.

 Prövade Pop-tarts och Mac&Cheese igår! Det var fruktansvärt äckligt...

Igårkväll var vi och fixade massa av grejerna jag behövde ha till skolan, bland annat en ryggsäck, gympapåse, träningströja, pärmar linjal osv. Jag gjorde också en läkarundersökning för att få vara med på XC - på Walmart. De har verkligen allt där haha.
 
 Det här åt vi idag Marie, du som undrade vad man äter för mat här! Rått på bilden men ja... Än så länge har vi ätit en del på restaurang/snabbmatskedjor, men de försäkrar mig hela tiden om att så brukar det inte vara haha.

 Nu ska jag fortsätta med det här. Har fortfarande inte bestämt mig för om jag ska byta mattekursen eller inte, men det är väl lika bra att göra läxan...
Imorgon är det onsdag vilket betyder att jag börjar lite senare; sköööönt! Har även tidtagning på XC vilket sa bli spännande och läskigt. kommer få vara med oavsett, men klarar jag inte 2 miles på under 20 minuter får jag inte vara med och tävla...  Egentligen borde jag kanske klara det men är sjukt varmt här, vi får se.
 
Anonym:
Hej, jag undrar hur lång tid det tog för dig efter du hade skickat in intresseanmälan tills du fick tid för intervjun? :)
Oj, det kommer jag faktiskt inte ihåg... Kanske nån vecka? Tror jag ganska snabbt fick e-mailaddessen till min närmsta Explorius-representant och sen efter ett par dagar bestämde vi en tid tillsammans via mail. Vet inte vem du är men hoppas du lyckas anmäla dig och att intervjun går bra! :)


Förlåt om det här inlägget är jättenegativt, där ÄR jättecoolt att gå på High School, men hade varit lite lättare om man hade vänner där med. Jag kämpar på, och värdfamiljen är fortfarande underbar och stöttande. Saknar er där hemma dock!<3 Hade min första breakdown idag där jag bara satt ock grät... 
 
//Lollo
 
 

Shopping

Hej hej!

Idag spenderade jag förmiddagen med att sova, blogga och sätta upp bilder på mitt rum. Mina värdföräldrar var nämligen borta lite på morgonen så passade på att göra lite sådana där "osociala" grejer när jag hade chansen. Efter lite lunch (sandwich) åkte sen hela familjen till ett av de närmsta köpcentrumen för att shoppa lite. Jag och Katie gick runt en stund själva och hittade faktiskt lite grejer, men det är väldigt svårt med kläder pga. dress coden. Usch, gillar verkligen inte den.

 
Innan vi åkte hem stannade vi även till vid ett frozen yogurt ställe och gud vad gott det är, kommer bli så tjock här... ar dock inte druckit nåt annat än vatten sen jag kom till Oklahoma så borde väl vara lite nyttigt ändå? Har läst på massa bloggar att man inte ska kunna dricka vattnet i USA och kan säga att det inte gäller här, de har jättegott vatten!

 
Hmm, vad mer har vi gjort idag? Vi har varit på Target och i mataffären (stooort), sett på film, ätit, pratat och ja. Vi har även fixat med min nya telefon så den funkar! Okej John gjorde det haha (Thank you!). I alla fall så är det en sån där billig pre-paid som inte alls är bra men har ju min Iphone med så tror jag klarar mig....

 
Nu ska jag försöka sova lite för imorgon är det min första dag på High School! Ahh, dör typ av nervositet... Och just det; ni suger på att kommentera! Har typ över 100 besökare varje dag och ändå är det bara mamma och pappa som orkar skriva nåt? Kom igen! :O
 
//Lollo
 
 

Mitt rum!

Här kommer lite bilder på mitt rum här borta. Värdfamiljen hade gjort i oordning det jättemycket tills jag skulle kommer och började seriöst gråta när jag såg det för det är så fint. De hade dekorerat, satt upp bilder (så en del av dem är det inte ens jag som fixat!) och köpt massa grejer. Snällt eller vad?
Kolla in garderoben säger jag bara...


Har även gjort en video där jag visar huset och mitt rum lite noggrannare, men får lägga upp den sen för orkar tyvärr inte just nu.

//Lollo
 
 
 

Presenter till värdfamiljen!

Okej som jag skrev igår har jag nu gett värdfamiljen alla presenter jag köpt till dem, och eftersom jag vet att det är många blivande utbytisar som läser detta tänkte jag visa vad som lite tips! 

 • måttsats (som jag visserligen inte gett än men aja...) Lytle family, if you read this the purple thing is the measurements I told you about.
 • Snöboll från Kosta Boda (som är inslagen på bilden...)
 • Dalahäst
 • Sweden inside out, en bok om Sverige på engelska.
 • Örhängen från Snö of Sweden till värdsyster (också inslagen på bilden)
 • Sverige-tröja till värdbror
 • En bok om mitt liv i Sverige som jag själv har gjort.

Sen har jag också visat lite olika broshyrer från Tranås, lite orienteringskartor, mitt svenska schema osv. för att ge dem en bild av vad jag håller på med i Sverige samt godis. Mjölkchoklad, djungelvrål (deras min var priceless), bilar, polkagrisar och lösgodis. I väskan har jag även lite små sovinirer om jag skulle få några kompisar här (vi får hoppas haha)...

Kändes som om de uppskattade allt väldigt mycket, men framför allt boken jag hade gjort själv med bilder på mitt hus, mina kompisar, Tranås, osv. Så om ni ska åka iväg och har tid kan ni ju alltid göra något sånt!

//Lollo

Min första dag i Oklahoma

Hej på er! Idag har jag haft min första hela idag i Oklahoma och ärligt talat - jag trivs så himla bra! Värdfamiljen är toppen och allt är så amerikanst och ja det är jättekul helt enkelt. Klockan är just nu halv tolv på kvällen och egentligen orkar jag inte blogga men eftersom jag alltid klagar på folk som inte gör det så måste jag väl. Var nöjda mamma och pappa!

Gick upp ganska sent idag eftersom jag försöke ta igen lite sömn, så direkt efter jag hade gjort mig i ordning åkte jag, min värdmamma, värdpappa och min värdbror iväg för att kolla in Oklahoma City (min värdsyster var på girl scouting-möte). Vi åkte förbi skolan, kollade i lite affärer och och åt lunch på någon restaurang jag inte riktigt minns namnet på med de hade liksom lite "lättare" lunch-grejer. Jag åt en slags chicken wrap och gissa vad jag fick till? Chips. Liksom riktiga salta potatischips. Till maten! Kändes jätteskumt men tydligen har de det till maten ganska ofta haha, och gott var det.

Efter det åkte vi hem ett tag för att vänta in Kate (värdsyster) eftersom hon ville vara med när vi åkte till lite roligare ställen. Under tiden vi var hemma skypade jag med miin familj för första gången vilket var jätteskönt -älskar er♥ Efter ett tag kom hon hem och då fick jag träffa både hennes bästa kompis och hennes kompis mamma vilket också visade sig vara min värdmammas bästa kompis (hängde ni med) innan vi (jag, vpappa, vmamma, vsyster) åkte vidare till Walmart för att fixa lite saker på min "att köpa"-lista. Kände mig jättecool som var där och handlade (vilket det såklart inte är enligt dem) och det var jättestort och väldigt amerikanskt. 
 
 

De skrattade åt mig när den här bilden togs...

 Det här är vad jag köpte. Mestadels toalettartiklar men även en pre-paid telefon som jag kan använda till att ringa och smsa. Inte världens bästa men den funkar, och jag kan ju ändå använda min iPhone till kik och så när jag är hemma så...

När vi var klara det åkte vi och hämtade upp John (värdbror, kommer skriva syskonens namn från och med nu) och åkte vidare in mot själva centrum. På vägen pekade de ut massa olika ställen som den närmsta sjön, stället de klättrar på, baseball-arenan, vart de jobbar, olika landmärken osv. vilket var väldigt coolt. Vi parkerade sedan bilen utanför en ourdoor-affär (vilken var häftig btw, båtar och vapen och camping-grejer och chilli och uppstoppade bufflar) och så gick vi längs med floden en bit vilket var jättefint.

Katie framför några statyer som ska symbolisera hur Oklahoma skapades (typ att de skyndade sig för att få land gratis eller nåt, är trött så minns inte..)


Floden

Innan vi åkte hem stannade vi vid en restaurang för att äta mat (Är ganska kul för de brukar inte äta ute mycket men nu har vi gjort det tre gånger redan haha) . I alla fall så hade de mycket skaldjur och fisk och jag åt lax vilket var väldigt gott. Efteråt stannade vi vid även vid ett ställe för att köpa glass, och jag och Kate köpte en med cake, cookie dough, oreos och fudge i. Så sjukt gott var det!

Antagligen godare än Ben&Jerry's. Yes I said it.


Kate och jag!

När vi kom hem gick jag och värdsyskonen ut för att gå med hunden, och jag måste bara säga att alla hus ser så himla amerikanska ut. Måste ta kort och visa sen haha (samma sak med mitt rum, orkar tyvärr inte idag). Vi gick till en liten park som låg i närheten av en sjö vilket var jättefint. För att komma dit var man tvungen att gå genom lite skog och jag kände mig så hemma där haha. Och vi såg lightning bugs också, ni vet sådana som lyser? Coolt huh?

Sen när vi kom tillbaka skapade jag äntlien mod till att ge dem mina presenter vilket var jättekul, men kommer nog skriva ett annat inlägg om det, blev mycket mer text än förväntat här. Men ja, än så länge är jag himla nöjd med mn placering! Imorgon ska vi åka till ett köpcentrum för att shoppa lite (behöver nya kläder till skolan). Kommer nog lägga upp bilder på shoppingen i New York då med, och på presenterna jag fick från familjen när jag kom. Och mitt rum. Och huset. Oj jag har mycket att göra. Vi får se, har ju 10 månader på mig.

Värdfamiljen!

//Lollo

FRAMME! (for real)

Nu är jag äntligen framme i Oklahoma City! Har träffat värdfamiljen och börjar packa upp och allt känns verkligen jättebra.


Själva flygresan var som alltid väldigt seg. Gick upp redan vid 4 i morse för att hinna med bussen till flygplatsen och efter att ha sagt hejdå till mina underbara svenskar blev jag sedan avsläppt på terminal 4 på JFK med två danska tjejer. Tillsammans checkade vi sedan in våra väskor och gick igenom säkerhetskontrollen vilket visade sig vara mycket lättare än väntat - vi behövde inte ens få hjälp från någon Explorius-ledare. Efter det blev jag själv eftersom vi alla skulle till olika gater, men hittade min direkt så även det gick bra. Kom på planet och efter att ha sovit mig igenom i princip hela flygninen landade jag sedan i Atlanta, Georgia. 

Det här var typ det jag var mest nervös för; att hitta till nästa gate helt själv. Nästan så jag vill skratta åt mig själv nu. När jag gick av planet kom jag nämligen ut direkt bland gaterna, ca 20 meter från gaten jag skulle till. Ingen säkerhetskontroll, passkontroll, boardingpasskontroll - inget. Efter att ha ätit lite lunch och köpt lite godis kunde jag därför bara sätta mig där och vänta. Tråkigt eftersom jag varken hade wifi eller någon person att prata med med jag överlevde trots att det till och med var lite försenat. Själva flygtiden däremot var fruktansvärt jobbig - var så himla nervös för vad som skulle komma.

Till slut kom vi i alla fall fram och jag gick och hämtade mitt bagage. Då kom nästa problem: att hitta värdfamiljen. Såg dem inte någonstans och hade ingen aning om vad jag skulle göra, men till slut fick jag syn på min värdpappa som kom gående. Tydligen hade de väntat vid någon annan gate så vi missade totalt varandra haha. Men han ringde efter dem andra och så fick jag träffa dem också. Jättesnälla verkar de allihop!

Direkt efter flygplatsen åkte vi till nån snabbmatskedja för att äta lite nachos eftersom jag var så hungrig, och sen åkte vi "hem" om jag ska kalla det det. Allt vi passerade kändes så himla amerikanskt; husen, alla affärer och märken osv. Huset känns också typical american med heltäckningsmatta och MITT RUM! Måste berätta om mitt rum. De har dekorerat och inrett det jättefint så det är typ helt sjukt! Seriöst, så gulligt gjort. Ska ta bilder på det imorgon.

Nu har jag packat upp och ätit middag, så snart ska jag väl gå och lägga mig. Klockan är snart 10 på kvällen och har ju inte sovit jättemycket på sista tiden om man säger så...

Eftersom hela flygplatsgrejen blev lite konstig så gklömde vi ta en bild så ni får nöja er med den här!

//Lollo 
 

New York dag 2

Hej hej!
 
Nu är vi tillbaka på hotellet efter vår andra och sista dag i NYC! Idag var det Midtown och Upper Manhattan som gällde så efter att vi hämtat upp vår guide åkte vi direkt ut på Broadway innan vi drog vidare mot Central Park där vi gick omkring en stund (dock inte så länge som jag velat). Efter det var det dags för Upper East side (Gossip Girl all the way!), 5th Avenue, Rockefeller center, Time square och Greenwich Village. På vägen pausade vi även nån halvtimme i en foodmarket vilket var ganska välbehövligt. 

Förutom alla de här "viktigaste" turistställena åkte vi även förbi massa andra platser som är roliga att ha sett. Lincoln Center, Julliard, The New York Times, NBC, stället där John Lennon sköts, Googles högkvarter, den största Apple-butiken, Madison Square Garden, Naturhistoriska museet, Chrystler Building osv osv. Häftigt!
 
På eftermiddagen fick vi precis som igår gå omkring själva, så jag, Hannah, Louise och Alice gick tillbaka till Rockefeller Center för att åka upp till toppen; The top of the Rock. Där hade man jättebra utsikt över Central Park på ena sidan och Empire State Building på andra - absolut värt 27 dollar! Efter det drog vi sedan vidare till Time square där vi kollade lite i butiker och var allmänt turistiga. Köpte bland annat en I♥NY-tröja haha.

Här kommer lite bilder! (Har snott en del från Hannah)

Utsikten från hotellrummet!

Columbus Circle och "riktiga" New York Hot dogs.

Naturhistroiska museet som ju var med i "Natt på museet"!

 Central Park!

 Tydligen hade de ett "svenskt" hus där inne haha.

 New York Times.

 Upper east side!

 Gossip Girl territory haha.

 Vid Rockefeller Center! Det är där de brukar ha en isrink under hösten/vintern som man brukar se i filmer.

 Madison Square Garden!

 Oreo Cupcake<3

 Snapple<3

 FRIENDS house!

 Grand Central station!

 Iron House nånting... 

 Smalaste huset i New York!

 På väg upp i Rockefeller Center!

 På toppen!

 Central Park! Jättefin utsikt verkligen.

 Top of the Rock!

 Frozen Yogurt, typ världens godaste sak. Vi köpte det igår med, men den här var mycket bättre.

 Jag på Time Square!

 Alice och jag när vi väntar på bussen till hotellet.

 Louise och Hannah.

 Shopping! Undrar vad den lilla påsen är Miranda?

 På vägen tillbaka köpte vi munkar vi tänkte äta. De var äckliga. Ja jag gråter typ.


Nu har vi varit på ett möte om hur flygresorna kommer gå till, och tydligen ska jag åka från hotellet 4.45... Kommer vara så himla trött men aja, that's life. Ska väl snart gå och lägga mig men ska försöka vänta uppe så jag hinner säga hej till Alexandra som kommer hit från Sverige ikväll.

Kram<3

//lLollo

 

New York dag 1

Hej på er igen!

Igår spenderade jag alltså en heldag inne i New York City tillsammans med massa andra exploriusstudenter. Jättekul verkligen! För er som har koll på schemat började vi med "dag 2", vilket innebär att första halvan av dagen spenderades med en guidad tur där vi bland annat besökte Lower Manhattan (Wall street, World Trade Center, Little Italy, China town..) och Brooklyn.. Vi tog även en färja ut till Staten Island för att se på frihetsgudinnan.

Runt ett blev vi sen avsläppta i Soho för lite egen tid, vilket vi mestadels spenderade på shopping. Köpte inte jättemycket eftersom det inte får plats i väskan men blev ändå två tröjor och lite underkläder. Ett tips till er som inte har åkt än kan dock vara att INTE sätta sig på någon restaurang i Little Italy när ni ska äta, för tar så himla lång tid. Ät något lite lättare och snabbare om ni vill ha så mycket tid som möjligt.
 
Här kommer lite bilder! Tog ärligt talat inte jättemånga för filmade mest (ska klippa ihop en video när jag får tid) men det får duga så länge. Och alla är inte mina btw!
 
World Trade Center 1

 Någon memorial för WTC

 Jag, Hannah, Louise och Alice hade likadana skor haha.

 Här kan ni se en skymt av vår guide Dennis!

 The US flag

 Alice, Hannah och Louise

 Till färjan!

 Alice, jag och Hannah

 <3

 Frihetsgudinnan!

 På vägen tillbaka köpte vi sådana här småkakor. De var fortfarande varma och JÄTTEGODA!

 Wall street (tror jag...)

 Hela gruppen vid Brooklyn Bridge.

 Vi igen.

 A yellow school bus...

 Brooklyn

 Ett typiskt NY-hus

 Inne i Converse-butiken på Broadway!
 
 
 Shopping<3

 På hotellrummet: Alice, Hannah och Louise.

När vi hade kommit tillbaka till hoitellrummet dröjde det inte länge innan vi samlades igen för ett "Adapting to America"-möte. Där vi man ställa lite frågor om hur det är att komma till värdfamiljen, skolan och så + att vi gick igenom alla reglerna igen. Bra info men väldigt segt eftersom man var så trött. Efteråt gick vi (Alice, Louise, Hannah, jag) tillbaka till rummen där vi hängde lite och åt våra mackor från Subway.

Nu ska jag iväg för ännu en dag i NYC så vi hörs när jag kommer tillbaka!

//Lollo

Resan till New York

Okej tänkte berätta lite om resan hemifrån fram till New York!

Började med att jag gick upp väldigt mycket för tidigt igår morse (13 augusti) för att åka till Landvetter. Själva bilresan tog sin lilla tid och ärligt talat var den ganska deprimerande. Satt typ och kramade om min lillebror hela vägen och försökte undvika att gråta vilket visade sig vara väldigt svårt.

När vi kom fram till flygplatsen gick jag direkt och checkade in mitt bagage innan jag satte mig på ner för en sista fika med familjen. Sedan var det dags att säga hejdå, och då gick det inte att hålla tårarna tillbaka längre. Usch, måste vara typ det jobbigaste jag gjort någonsin. Fick till och med stanna innan säkerhetskontrollen för att lugna ner mig lite. 

Men efter det gick allt bra! Hiittade min gate och sov mig i princip genom första flygningen som ju gick till London. När jag kom fram på flygplatsen där fick jag gå igenom ännu en pass och säkerhetskontroll, och sen var det bara att vänta. Nästa flyg till New York gick liksom inte föränn vid 18.05 och jag kom dit 12.20, så hade en del tid över om man säger så. Kollade lite i affärer, läste och gick igenom alla viktiga papper igen tills några av de andra Exploriusarna som åkte från Arlanda också kom fram (jag var själv från Landvetter). Då mötte jag bland annat upp Hannah och Louise och vi gick för att äta mat på någon japansk restaurang vilket kanske inte var jättegott men behövligt. Sedan kom även Alice och tillsammans gick vi mot gaten (efter att ha köpt chips och godis såklart). 

 Jag och Hannah vid gaten! (snodde bilden från Louise)

Alice och Louise.

Flygresan till New York var jobbig, lång, kall, obekväm och tråkig. Satt även här själv så hade inte direkt någan att prata med (förutom i några minuter när vi alla samlades längst bak hos Louise) och att se på film var ingen ide för hörde typ ingenting genom de hörlurarna, men som tur var hade jag ju med mig en bok. Lyckades även sova lite var väldigt skönt.
 
En aning försenat kom vi till slut fram till JFK där jag efter att ha gått igenom immigration och hämtat mitt bagage återigen mötte upp Exploriusgruppen för att ta en shuttlebus till hotellet. Fick vänta ett bra men till slut kom vi fram till hotellet och fick våra rum. Som sagt så bor ju jag med Alice och en tjej från Finland! 

Idag har jag varit i New York, men skriver ett annat inlägg om det senare!


//Lollo

Framme i New York!

Hej på er!
 
Har äntligen kommit fram till New York nu! Allting har gått bra även om både det sista planet och bussarna till hotellet var lite fösenade, och sitter nu nyduschad i min hotellsäng redo att  sova. Har varit vaken i över 24 timmar så tänker passa på att få lite sömn innan klockan ringer igen om ca 5 timmar...
 
Får skriva mer om redan sen när jag har tid. Kram<3
 
Alice och vårt hotellrum som vi även delar med en tjej från Finland!
 
//Lollo

NU ÄR JAG PÅ VÄG!

Detta är alltså ett tidsinställt inlägg, och om allt går som det ska sitter jag nu på ett flyg med destination London, New York och till slut Oklahoma City. Jag har kramat om min underbara familj och mina vänner för sista gången på 10 månader, och är nu på väg ut på ett av de största äventyren i mitt liv. Medans jag försöker handskas med alla dessa blandade känslor som uppstår kan ni få lyssna på dessa fantastiska låtar som på olika sätt påminner mig om utbytesåret. Kram!<3
 
Wherever I go - Miley Cyrus ft. Emily Osment (Hannah Montana):
Here we are now, everything's about to change
we face tomorrow as we say goodbye to yesterday
A chapter ending, but the stories only just begun. 
A page is turning for everyone
So I’m moving on, letting go, holding on to tomorrow
I’ve always got the memories while I’m finding out who I’m gonna be
We might be apart but I hope you always know
You’ll be with me wherever I go
 
San Fransisco says hello - Ulrik Munther
This is harder than it seems, to try and fulfill your dreams
'Cause all I want right now is you
but this is where I have to be
And I will see you when I'm coming back to Sweden...


Breakaway - Kelly Clarkson
I'll spread my wings and I'll learn how to fly
I'll do what it takes ‘til I touch the sky
And I'll make a wish, take a chance, make a change
a
nd breakaway

Out of the darkness and into the sun
But I won't forget all the ones that I loved
I'll take a risk, take a chance, make a change 
and breakaway


//Lollo

Sista inlägget i Sverige

Som ni kanske förstod av förra inlägget är jag i princip färdigpackad nu; är bara sista minuten-saker som mobil och mobilladdare kvar på listan. Har växlat in massa dollar, fixat klart med alla försäkringar, valt ut vilka kläder jag ska ha med och så vidare, och helt ärligt känns det ganska tomt just nu. Hela den här sommaren har jag gått omkring och tänkt "det måste jag göra", "det har jag kvar" och nu börjar det mesta vara ganska färdigt. Imorgon åker jag. 
 
Ja, jag skrev det. Det som alla utbytesstudenter längtar efter och bävar inför och sen längtar efter lite till. Om bara några timmar ska jag bege mig mot flygplatsen vilket innebär att jag nu har haft min sista hela dag i Sverige på väldigt länge. Spenderade ena halvan av den med att stressa runt som en galning för att inte missa något, och andra halvan umgicks jag med familjen. Vi kollade på film och kramades och var ute sprang och spelade TV-spel och åt trerätters (min halvåtta-meny; bruchetta, lasange, pannacotta<3). Var jättemysigt men samtidigt deprimerande för alla beter sig som om jag är på väg att avlivas eller nåt och ba "nu är det sista gången du..blabla".
 
Och trots det känns det fortfarande overkligt för mig. Som en dröm som aldrig kommer bli verklighet. Minns för exakt ett år sedan när jag satt och läste utbytesbloggar och tänkte "är de inte nervösa?". Och jo, det är jag. Jätte till och med. Och jag är ledsen - att säga hejdå till min lillebror kommer bli smärtsamt. Men mest av allt är jag så sjukt taggad. Imorgon flyttar jag till USA, och även om det inte känns så just nu vet jag att jag är redo. Jag kommer klara det här.Just bring it on.
 
 Förlåt för suddiga bilder men kameran är liksom nerpackad...
 
 Flaggan, signerad av alla underbara<3


//Lollo

Bildbomb: sommaren 2013

 
 

 
 
 //Lollo
 
 
 

Packlista

Här kommer min packlista för er som är intresserade! Blev totalt typ 22 kg i stora väskan + en kabinväska samt datorväska... Får väl bli lite mindre shopping i NY om jag ska få plats med allt haha. 

Viktiga papper & elektronik:
dator + datorsladd + datorsladd am. + datorväska 
kamera + kamerafodral + överf. Sladd + laddare
mobil + laddare + hörlurar + skal
högtalare
adaptrar 
USB 
dollar
pund
Explorius pin
ICA banken kort + dosa + koder + spärrnummer
VISA kort + spärrnummer + koder + i kod
VIKTIGA PAPPER!!!!!!!! (orkade inte skriva alla)
 
Necessär:
ansiktskräm dag&natt
tandborste
tandkräm
hårborste
tamponger
bindor
shampo, balsam, tvål
tofsar/hårspännen
donut
ansiktstvätt
ögonsminkremover
tvättlappar
lupsyl
solskydd till läppar
solkräm
läppglans
puder
puderborste
mascara
eyeliner
concealer
täckstift
parfym
deo
hårturban
skavsårsplåster
plåster
anti
alvedon
glasögon
näsdukar
rakhyvel
pincett
febertermometer
smycken
solglasögon
öronproppar
tvättpåse

Skor:
låga vita converse
höga svarta Converse
innegympaskor
löparskor
gladiatorskor

Underkläder & badkläder:
röd bikini
mörkblå bikini
bh:ar
trosor
5 par träningsstrumpor
5 par långa strumpor
8 par korta strumpor
1 par tjocka strumpor

Ytterkläder & träningskläder
skinnjacka
höstjacka
fleecetröja
regnkläder
tub
fingervantar
2 par träningstights 
löparjacka
2 par träningströjor 
hårband
underställ


Övriga kläder:
lila tjocktröja
svart kofta
rosa stickad tröja
2 par pyjamasbyxor (korta + långa)
3 pyjamaströjor
Lee jeans
jeansshorts korta
jeansshorts långa
halvlånga jeans
mjukisbyxor
skärp
6 st. dresscode-toppar
6 st. icke dresscode-toppar
2 baslinnen
skjorta
2 klänningar

Väskor och kläder:
stor lila väska
handbagage
datorväska
liten svart väska
plånbok


Diverse:

svensk flagga
amerikansk flagga
2 böcker (svensk + engelsk)
kalender
gosedjur
bilder
kartor
pennor + sudd
NY guide
ordbok

Tog bort de flesta "personliga" grejerna (typ presenter, minnessaker och dylikt) eftersom det ju inte spelar så jättestor roll för alla utom mig, samt alla presenter till värdfamiljen (kommer göra ett eget inlägg om det senare)

//Lollo

It's not goodbye it's see you later♥

Nu har jag sagt hejdå till mina underbara tjejer. Vi avslutade med ett tvättäkta pyjamasparty som innhöll både kakdeg, tjejsnack och målade naglar, och det är tillfällen som dessa jag verkligen inser hur lyckligt lottad jag är som har så fina vänner. På endast ett år har vi kommit så sjukt nära varandra och att jag inte kommer träffa dem igen på 10 månader är helt ofattbart; kommer sakna dem så mycket. Som tur är är det ju nte hejdå på riktigt, det vet jag. De kommer finnas kvar när jag kommer hem igen. 

Men tills dess: TACK för att ni är så underbara och står ut med min fangirlighet och ger mig fina presenter och är bäst helt enkelt. Älskar er!<3
 


//Lollo

Inhandlat

Idag åkte mamma och jag in till Jönköping för lite sista-minuten shopping, så nu tror jag jag har allt jag behöver. Blev bl.a. en adapter, nya hörlurar och en ny handbagage-väska jsom faktiskt följer måtten på vad man får ha!
 
Passade även på att stanna vid mammas jobb och plasta in mitt försäkringskort samt skanna in ett par viktigta papper till datorn - kan ju alltid vara bra att ha kopior.
 
 
 
3 dagar kvar nu - vad är det som händer?
 
//Lollo
 

Kräftskiva och avsked med släkten

Nedan kommer lite bilder från den årliga (och tacka vare mig lite för tidiga) kräftskivan med släkten. Var sista gången jag såg alla utom den absolut närmsta familjen (mamma, pappa, bror) på 10 månader så kan inte säga annat än att det var lite sorgligt. Tyckte ändå jag klarade mig ganska bra till en början, men när jag kom till farmor och såg hur mycket hon grät brast det även för mig. Känns bara så fel.
 
 
 
 
 
 
 
//Lollo

Det här med packning...

Idag har jag fortsatt jobba på min packning, och helt ärligt börjar det kännas ganska bra. Nu kan det väl i och för sig bero på att jag varken provpackat eller vägt sakerna än, men ändå. Har valt ut kläder, fixat med alla presenter och rensat bort en hel del grejer så nu tycker (och hoppas) jag det borde funka.. Vi får väl se.
 
Har i alla fall ganska bra koll på allt jag planerat att ta med mig. Pappa kom nämligen med den braiga idén att rensa bänken i verkstaden och använda det som ett "USA-bord" där jag lägger allt jag tänkt ta med. Har till och med delat in det i olika delar med tejp, där varje ruta matchar en underrubrik i min packlista. Funkar jättebra så det kan ju vara ett tips! 
 
Nu ska jag gå och göra mig i ordning för kräftskiva med släkten och lite fler avsked. Nedräkningen fortsätter: 4 dagar kvar!
 
 Vet inte om ni ser men sitter alltså lappar vid varje nu ruta som markera vad som ska vara där. Nämast är "Diverse"!

 Kläderna fick inte plats så där fick det bli en egen hylla haha...

Förresten lägga ut min packlista här på bloggen lite senare, men vill vänta tills jag är helt klar ifall jag skulle behöva ta bort lite fler grejer...

 //Lollo

5 days and counting...

Idag har jag: gått på Skänninge marken i ösregn, köpt en väska jag kan ha i NYC, ätit kokosbollar, överaskat  farmor och farfar med en snabb-fika, gått på bio i Linköping med min underbara familj, ersatt mitt abonnemang på Iphonen med kontantkort, lärt mig hur man loggar in på internetbanken, sett på film, nästan bestämt vilken väska jag ska ha som handbagage, renskrivit min packlista och insett att jag faktisiskt börjar bli ganska redo för det här med USA. Typ. Om 5 dagar åker jag.

 
 //Lollo

FLYGBILJETTER!

Idag har jag fått mina flygbiljetter! Är ju Explorius som bokar det och nu har jag alltså fått dem på mejlen tillsammans med ännu ett avresebrev om hur allt funkar på flygplatsen samt en lathund på hur man ska fylla i en "Customs declaration" på planet till NY. Fattar ni hur nära det är nu eller?
 
Har ju redan berättat lite om mina flygtider, men här kommer lite mer exakt! (Allt är lokal tid)

13 augusti:
Göteborg 11.15 - London 12.20 
London 18.05 - New York 20.55 
 
16 augusti:
New York 8.10 - Atlanta 10.29
Atlanta 13.40 - Oklahoma City 14.51
 

Själva flygtiden kommer första dagen vara sammanlagt 9 timmar & 55 minuter och andra dagen 4 timmar & 30 minuter, men som ni ser kommer det även bli en hel del väntan både i London och Atlanta. I London kommer jag ju dock ha sällskap med andra Exploriusare (om jag nu kan hitta dem haha) så är mest orolig för andra dagen när jag flyger själv... Men det ska nog gå bra! 
 
Annars har denna dagen mest bestått av att säga hejdå till folk och få flaggan påskriven. Känns skumt att jag träffat många av mina vänner för sista gången på så länge. Alla frågar hur det känns, om jag är nervös osv. och vet inte vad jag ska svara för har fortfarande inte insett att det är på riktigt. Tror inte jag kommer göra det föränn efter ett par veckor i skolan heller...
 
 
När familjen Höglind var på besök idag haha...
 
//Lollo
 

En liten vecka...

Nu är det alltså en vecka kvar tills jag åker. Fattar ni det? En liten liten vecka och sen är jag på väg till New York! Slutspurten är verkligen igång och både igår och idag har det varit full upp. Köpt de sista presenterna till värdfamiljen, kollat igenom all viktiga papper man ska ha på flygplatsen, aktiverat bankkort, osv. Har även börjat packa på allvar och helt ärligt har jag ingen aning om hur allt ska få plats...  Kommer definitivt få rensa bort en hel del senare.
 
Igår fick jag även ett mail från värdmamman om mitt schema. Eller ja, det handlade väl om en hel del andra grejer med (bl.a. så vill min värdsyster gärna ha min Instagram!) men hon berättade även om mitt schema och vilka classes det finns att välja mellan. Vet inte om jag skrivit det tidigare, men jag kommer alltså ha sju olika ämnen under dagen. Av dem måste jag ha med engelska, världshistoria, någon typ av matte och ett naturvetenskapligt ämne. De resterande tre är lite friare så där får jag välja vad jag vill. Hon skickade en lista på lite sådana typer av classes:


Som ni ser gäller vissa för hela året och vissa ednast en termin. Har verkligen ingen aning om vad jag ska välja (fattar knappt vad hälften är ens!) men just nu lutar det väl åt någon slags webdesign, government och cross-country. Kommer dock inte kunna välja föränn första skoldagen ändå så får fundera lite helt enkelt!
 
Nu sa jag återgå till min packning!
 
//Lollo

Om Soft Landing Camp

Innan jag åker till min värdfamilj i Oklahoma kommer jag spendera ett par dagar i New York på ett så kallat "Soft Landing Camp" tillsammans med massa andra utbytesstudenter från hela norden. Detta är något som Explorius ordnar dels för att det är kul, men också för att göra övergången mellan Sverige och USA lättare. Man får öva på engelskan, vänja sig lite vid tidskillnaden och få mer information om hur livet i USA ser ut samtidigt som man umgås med massa andra personer i exakt samma situation som en själv. Hur grymt låter inte det?
 
I mitt avresebrev som jag fick förra veckan fanns det bl.a. med ett schema för de här dagarna, alltså för 13-16 Augusti, och jag tänkte det kunde vara kul att dela med mig av det här på bloggen:

 
Dag 1
Ankomst till JFK och hotellet
Information om vad som händer nästa dag
 
Dag 2
06:30 Frukost
08:00 Sightseeing tour på Manhattan på bl.a. Central Park, Rockefeller Center, Times Square, Little Italy, Chinatown och Greenwich Village.
13:00 Sightseeing över och tid för shopping eller andra saker
18:00 Bussen går tillbaka till hotellet
20:00 Informationsmöte
 
Dag 3
06:30 Frukost
08:00 Sightseeing tour på Manhattan bl.a. World Trade Center, Wall Street, Staten Island, Brooklyn och Soho
13:00 Sightssing över och tid för shopping eller annat
18:00 Bussen går tillbaka till hotellet
20:00 Avresemöte
 
Dag 4
Åka till värdfamiljen
 
 
 
Åhh, är så taggad - detta konmer bli så himla kul! Om 8 dagar är jag där hörni!!!
 

//Lollo

Svar

Anonym om Ansökningsprocessen:
Hur långt före ska man börja med detta ungefär? 
 
Det beror lite på vilken del av ansökan du menar med "detta", eftersom de sprider ut sig över ganska lång tid. Själva intresseanmälan gjorde jag i september förra året (alltså ca ett år innan avresa), men det går bra att göra tidigare om man vill. Absolut sista ansökningsdatumet tror jag ligger runt första april det året man vill åka, men jag skulle säga att ansök så fort som möjligt eftersom platserna är begränsade. En intervju är inte bindande heller, så vad har man att förlora?
 
Själva ansökningshandlingarna får man väl oftast hem så fort man blivit godkänd men tidigast tror jag är i September/Oktober året innan man ska åka. Då har ju alla tidigare studenter redan åkt iväg och på så sätt blandar de inte ihop de olika "årskullarna". Sen är ju visumet en helt annan historia; det börjar man med på våren/sommaren...
 
Kände att det blev lite rörigt så för att sammanfatta: själva ansökan kan du börja med någon gång mellan september och april innan det är dags för avresa, men intresseanmälan kan du göra redan nu,  så go for it! 


Tryck på bilden för att komma direkt till Explorius anmälan!
 
 
När det gäller desigen: orkar verkligen inte hålla på och ändra med bilderna i de gamla inläggen, så de får vara lite mindre än de nya. Fult jag vet, men det funkar ju. När det gäller startsidan och den felande länken så jobbar Hannah på det, men tills vidare kan ni hitta den under "länkar"!
 
//Lollo

Avskedsfest

Idag har jag haft min första "riktiga" avskedsfest. Innan har jag mest behövt säga hejdå till enskilda personer lite då och då, men nu blev det plötsligt en hel drös av avsked på en gång - främst till alla härliga orienteringsmänniskor. Känns så konstigt för brukar ju träffa dem ganska ofta på vardagarna, och nu ska vi inte ses på 10 månader? Overkligt, tror inte det har sjunkit in ännu.

Hade även lite släktngar här men de kommer jag träffa igen på fredag så räknas inte riktigt på samma sätt. Tror det kommer bli ännu jobbigare då, för att inte tala om när jag ska säga hejdå till mina tjejor och den allra närmsta familjen. Vad har jag gett mig in på?

I alla fall så hade vi det jättemysigt. Åt hamburgare och drack Coca Cola á la America samt åt USA-tårta och hembakade kakor. Hann även med att spela lite brännboll och mitt lag vann såklart (efter lite fusk...).


"Vuxenborden", haha.


Ungdomsbordet  Ehm, barnbordet?? Söta är de i alla fall! 


USA-tårtan!

Brännboll...med 4 pers i varje lag haha.
 
Stolt användare av kärringaracket!

Finaste Lydia<3
 
Förväntade mig inte direkt presenter men fick ändå en del grejer. Tack allihopa! (btw ser ni att tröjan är lila??? Han känner mig så väl!!!! <3)
 

Nu väntar en vecka full av packining och hejdån... Wish me luck!

//Lollo
 
 
 
 

Ny design

Hej på er!
 
Som ni ser har jag äntligen tagit tag i det här med bloggen och fixat en nyare och fräshare design. Tyckte den gamla var så himla tråkig och den hade inget med Oklahoma att göra, så var vekligen dags för ändring. Satt flera timmar igår och måste säga att jag är riktigt nöjd!  Eller ja, bästaste och underbaraste Hannah satt i flera timmar igår medan jag mest satt och bara "vill ha det, fixa det..." haha. Fattar fortfarande inte hur hon stod ut med mig! Tycker verkligen ni borde kolla in hennes blogg HÄR!
 
Är dock ett par smågrejer kvar att fixa innan det är helt klart. På något sätt har vi lyckats få bort länken till startsidan (?) och ska göra om lite med bilderna i inläggen eftersom att de plötsligt ser väldigt små ut haha. Men annars så!
 
Idag ska jag ha en liten avskedsfest för lite olika folk, ska bli kul och sorgligt på samma gång. Återkommer med bilder senare. Och just det, slog in alla mina presenter till värdfamiljen igår! Känns så himla skönt att bli av med den punkten nu med.

 
 
Btw - vi är nere på ensiffrigt nu. 9 dagar kvar. Var tog tiden vägen?!
 
//Lollo

Ansökningsprocessen

När jag började fundera på att åka som utbytesstudent hade jag ingen aning om hur saker och ting fungerade. Hur valde man organisation? Hur fick man värdfamilj? Vad kommer krävas av mig? Frågorna bara radades upp och helt ärligt var jag ganska förvirrad där ett tag. Nu är jag plötsligt klar med allt det där och för att hjälpa andra blivande utbytisar tänkte jag därför göra en liten sammanfattning av hur ansökningsprocessen går till. Förhoppningsvis komer det ge lite mer klarhet över det hela!
 
 
Intresseanmälan 
Först och främst gäller det att göra en intresseanmälan hos någon (eller några) av alla organisationer som finns. Att välja vilken kan vara svårt (se mitt inlägg om detta här) men egentligen tror jag inte det spelar så stor roll. Klicka hem lite broschyrer eller läs på på deras hemsidor, och välj sedan den som känns bäst för dig! Jag valde Explorius, och änmälde mig via deras hemsida, vilket innebär att.resten av min beskrivning kommer gälla deras sätt att arbeta.

Intervju
Efter man har gjort en intresseanmälan blir man sedan kallad till en intervju med organisationen. Var sjukt nervös innan för man fick massa papper med frågor man skulle förbereda svar på osv, men när jag väl kom dit var det inte alls farligt. De berättar lite om programmet, frågar ett par frågor på både svenska och engelska och efter 1 timme är man klar! Bara man är positiv och verkligen visar att man vill åka är det alltså inget att oroa sig för. Några dagar senare får man förhoppningsvis hem ett ja-tack kort som visar att man är preliminärt antagen, och sen är det bara att köra på!
 
Ansökningshandlingar 
När man väl har blivit preliminärt accepterad är det dags för fas två: den riktigt ansökan. Det är här man blir tilldelad en amerikansk underorganisation och får hem en STOR bunt med papper och ansökningshandlingar man måste ta sig igenom. Vaccinationer, lärarrekommendationer, hälsoundersökningar, personliga brev, bilder osv osv. 
(Exakt vad man ska ha med kan ni läsa i det här inlägget). Någon gång under ansökningsperioden måste man även göra ett (superlätt) engelska-prov som kallas för SLEP-testet. 

Det här är enligt mig det jobbigaste delen av ansökan. Blir nästan lite för mycket att hålla reda på, och allt är jätteviktigt eftersom det inte bara avgör om du blir accepterad av organisation nummer 2 ,men också vilken värdfamilj man får då de ugår från detta när de ska välja student. Men bara man är ärlig och gör sitt bästa lär det gå bra. Blir det fel kan man ju alltid komplettera senare. Ett tips kan dock vara att börja med sprutorna (speciellt hepatit) så snabbt som möjligt så man slipper fixa med det i USA...

Get-ready möten och avresemöte
Under hela året innan man reser iväg ordnar organisationen (eller iaf. Explorous) små Get Ready-möten man kan gå på där man får information om hur utbytesår fungerar, vad man kan vänta sig och så. Dit kan man gå oavsett om man inte bestämt sig än eller redan fått placering, och även om jag i och för sig inte var med på alla tror jag verkligen det kan vara ett bra sätt att förbereda sig. I maj hålls sedan det slutgiltiga stora avresemötet som håller på i flera timmar, där det verkligen går igenom ALLT som är nödvändigt att veta. 

Visumansökan
Att söka visum för att få komma in till USA är nog det näst jobbigaste delen av ansökan, eftersom det också är en massa papper man måste fixa med. Avgifter, bilder, personbevis osv... Det jobbigaste arbetet sker dock hemma, för när man sen kommer till ambassaden är det jättelätt. Den mesta tiden består liksom av att vänta medans själva "intervjun" bara tar ett par minuter...  (Här kan ni läsa om allt man ska ha med till ambassaden och här kan ni läsa om själva intervjun).
 
Familj och avresa
Det bästa av allt under ansökan är nog ändå att faktiskt få sin placering! Det är en sådan sjuk känsla, kan fortfarande sitta och skratta åt hur mycket jag skrek när jag lagt på luren efter det där telefonsamtalet haha. När man får familj vet man inte riktigt, jag hade tur och fick min väldigt tidigt på året (Mars) medan vissa fortfarande väntar. Det kan alltså vara väldigt olika. Inte för det spelar så stor roll, alla kommer ju få åka iväg ändå. Och själva avresan har ju jag också kvar, både bävar inför och längar efter den!

Sen finns det ju självklart massa annat smått och gått man ska fixa med innan man åker, som att betala fakturor (tyvärr kostar ju ett sånt här år pengar), fixa med försäkringar och dylikt. Det är en hel del at göra helt enkelt,  men börjar man i god tid löser det sig för det mesta. 
 

Jag hoppas att det här (oväntat långa inlägget) i alla fall har hjälpt någon på traven med sitt utbytessår. Har ni fler frågor kan ni gärna kolla in mina andra inlägg om allt detta via kategorin "ansökningsprocessen" till vänster, eller slänga in en kommentar. Jag svarar gärna!

//Lollo
 

Lite smått och gott...

Förutom avresebrevet har jag fått hem en hel del andra USA-relaterade grejer med posten de senaste dagarna, vilket såklart är jättekul. Blir så himla taggad och kan verkligen inte beskriva hur skönt det är att kunna pricka av fler och fler saker på min "attgöra"-lista.

Bl.a. så har jag fått ett nytt och fräscht VISA-kort, ett vaccinationskort med alla mina sprutor samlade, en fotobok jag gjort till värdfamiljen om mitt liv här i Sverige. samt massa bilder på nära och kärta jag tänker hänga upp på väggen så fort jag kommer fram. 
En annan sak: från och med nu kommer jag sluta srkiva med smileysar på bloggen, orkar verkligen inte. Får väl bli i väldigt extrama situtationer i så fall. Ni får alltså utgå från att jag är glad hela tiden så länge jag inte skriver något annat haha!

//Lollo
 

Avresebrev!

Nu har jag äntligen fått hem mitt avresebrev från Explorius! Tydligen hade antingen de eller posten tappat bort det så fick sända efter ett nytt, men bättre sent än aldrig.
 
I brevet så står det en massa om vad man ska tänka på när det gäller packning, vilka papper som är viktiga, hur soft landing camp fungerar osv. Jättespännande verkligen, börjar bli rätt så taggad igen efter min dipp för ett par dagar sen. 
 
 
Fick också med en liten pin att ha på flygplatsen så man kan känna igen andra Exploriusare. Eller ja, liten och liten. Den var VÄLDIGT mycket större än jag trodde den skulle vara haha... 

 
 
12 (snart 11) dagar kvar!!!!!
 

//Lollo