Putnam City North

Okej nu har jag nästan gått två veckor på PCN och därför tycker jag det är dags för ett riktigt inlägg om hur det är, skillnader, mitt schema osv. Har massa att berätta och vet inte alls var jag ska börjar men jag ska försöka göra det här så bra som möjligt. Förbered er på ett långt inlägg!
 
Som ni alla vet så går jag alltså på Putnam City North High School som ligger 5-10 minuter bort från mitt hus med bil (jag åker med antingen vbror eller vmamma). Det är en väldigt stor skola och väldigt annorlunda mot Holaveden hemma i Tranås om man säger så haha. Korridorerna är trånga och packade med folk som försöker ta sig fram, skåpen har kombinationslås som även efter träning kan vara svåra att få upp, det finns en dresscode som bestämmer vad man får ha på sig och reglerna är rent allmänt stränga så ska du gå på toa måste du ha ett hall pass med dig och man kallar lärare för Mr. och Mrs. Samtidigt finns knäppa grejer som gör att man ifrågasätter hur seriösa de verkligen är, som t.ex. att man får extra credit för att ta med kopieringspapper till läraren, färglägga alla bilder på handoutsen eller gå och kolla på en viss volleyboll-match. America....
 
Så grejerna ovan är kanske inte jättetrevliga, men det finns faktiskt saker jag älskar med skolan. Framför allt pratar jag om School Spirit!  Det är otroligt många som går omkring med tröjor där det står PCN eller Panthers som ju är våran maskot, och tror inte det skulle funka på samma sätt i Sverige. Här finns liksom klubbar och grupper och sporter man kan gå med i och alla är mer engagerade än vad vi är. Det är inte ovanligt att se cheerleaders gå runt i sina dräkter och spelar man basket och har match en kväll har man på sig speciella kläder i skolan för att tagga inför det. Jag vill inte säga att det är precis som på film men jo, så är det nog, 
 
När det gäller schemat så är det också väldigt annorlunda. Hemma i Sverige kan det ju se helt olika ut från dag till dag, med håltimmar, långa/korta lektioner osv. Här har man exakt samma schema varje dag. Jag har 7 classes (lektioner) per dag varav alla är i olika klassrum med olika personer (man har alltså inte en riktig "klass" på samma sätt). Mellan varje lektion har jag 6 minuter att ta mig till nästa och det är väldigt noga med tiden; lektioner kan liksom börja 4 minuter i 10 eller nåt annat skumt så det gäller att vara exakt. För att hålla reda på det här finns en klocka som ringer och förvarnar om att vi börjar snart, har börjat, slutar osv. Samma sak gäller nämligen i slutet av lektionen; spelar ingen roll om vi blir klara tidigare eller om läraren till och med avbryts by the bell, när den ringer är det slut oavsett vad läreren säger. Så man kan ju säga att det är väldigt mycket nytt, även om jag såklart visste det efter alla filmer och bloggar haha. 
 
Nu till mitt schema! Igår så var jag, återigen, hos Mr Pruitt och bytte några classes så nu tror jag faktiskt jag är nöjd - känns mycket bättre i alla fall. Och eftersom jag vet att vissa där hemma är väldigt nyfikna tänkte jag kunde göra en liten genomgång om mina ämnen och vad jag tycker so far:

 
1st Period - Psychology
Klockan 8.00 börjar skolan (förutom på onsdagar då vi har sovmorgon) och då ska jag i bästa fall hunnit ta mig till min psykologisal efter att ha lämnat mina XC-saker i skåpet på andra sidan byggnaden (tar dock med mig ryggsäcken med alla böcker för hinner inte gå dit mellan varje lektion). Har denna laktionen tillsammans med min värdbror, och eftersom det här är min första class på dagen är det där vi säger "The Pledge of Alliegence" och får lyssna på alla rektorns announcements i högtalarna, och sen börjar själva lektionen 

Psykologi hmmm, vad ska jag säga? Det är en extremt flummig lektion om du frågar mig haha. Förutom att min lärare ofta går omkring utan skor och står på bordet spenderar vi stor del av tiden med att ha "Noble Silence", vilket innebär att han släcker lamporna i salen och sedan går runt och ber oss att "andas energi till våra pannor" eller "önska alla universums invånare fred och lycka". Jätteskumt, jag vet, men har börjat vänja mig nu - plus att man i princip slipper att göra något så klagar inte! När vi är klara med det börjar dock den "riktiga undervisningen" och det är mycket svårare. De senstaste dagarna har han gått igenom en powerpoint om psykologins grunder där jag fattat typ vartannat ord, och över helgen har vi fått i uppdrag att skriva en uppsats om rädsla ur en "biopsychosocial" vinkel... Allt som allt kan vi väl säga att det är en okej class.
 
2nd Period - Character Education
Det här är en av mina absoluta favoritlektioner, främst för att läraren är så bra. Hon är sådär strikt så man tar henne seriöst samtidigt som hon skämtar mycket, och om jag någon gång skulle ha problem på skolan är det definitivt henne jag skulle söka upp. Själva ämnet är också hyfsat intressant, och handlar om hur man ska vara som person. Än så länge har vi inte gjort så mycket mer än genomgång av regler och lärakänna-övningar, men har ändå fått en uppfattning om vad det handlar om genom alla hennes historier och anekdoter. 

Gillar också folket här. Som ni kanske minns från mitt förra inlägg så är det i det klassrummet vi sitter vi runda bord och diskuterar så man lär känna varandra lite bättre och får en bättre gemenskap, vilket i mitt fall är väldigt positivt. Och just det: idag hände en jätterolg grej! Det var en kille som försökte slå ihjäl en fluga med handen hela lektionen och på typ tionde försöket tog han i så mycket att han ramlade av stolen haha. (Låter inte så kul men det var det ok?).
 
3rd Period - U.S. History
Det här är då en av nyheterna på mitt schema, för eftersom jag ändrade några andra classes hamnade historian på tredje istället för fjärde lektionen. Detta innebär att det är massa nytt folk igen vilket är helt okej för mig då jag inte riktigt kände nån i den förra. Har dock samma lärare vilket jag är glad över för 1. Han är jätterolig och 2. Jag missade inte något viktigt genom bytet.
 
En rolig sak som hände här idag var att han frågade en fråga om the Civil War som ingen utom jag kunde, och när jag till slut svarade sa han till klassen att "den enda som kan är inte ens amerikan" eller nåt liknande. Kände mig smart haha.
 
Lunch - A
Lunchen då. Om vi ska börja med kafeterian så är den väldigt stor (större än vår matsal hemma i alla fall) och trots det så får inte alla plats samtidigt så lunchen är indelad i två delar; A och B. Innan så hade jag B-lunch vilket innebar att jag i princip åt själv varje dag eftersom jag inte kände någon (okej har ätit med lite olika folk ibland, t.ex.Tobias från Tyskland, men det var undantag som bekräftade regeln), men i och med ändringen av schemat har jag nu A vilket känns mycket bättre! Båda mina värdsyskon har det samt Kate som jag ju var på "Jamakin me crazy" med, så har suttit med henne och hennes kompis de senaste dagarna. 
 
När det gäller maten så finns det lite olika alternativ att välja på (typ hamburgare, nachos, pizza...) men allt verkar så äckligt förutom det dyraste alternativet som beställs från olika restauranger. Därför har jag alltid med mig mat hemifrån, vilket växlar mellan mackor, bananer, granola bars, äppelmos, kex osv. Försöker variera mig och äta så nyttigt som möjligt men är svårt eftesom man varken kan kyla eller värma.
 
4th Period - Environmental Science
Handlar typ om miljön eller nåt, har inte riktigt fattat än. Vi gör i alla fall massa olika grejer, allt från återvinning till vika pappersflygplan och måla diagram, och är faktiskt ganska kul. Brukade t.o.m. vara min favorit class innan eftersom både Kate och Tobias var där, men nu har den sjunkit lite eftersom jag bytt grupp. Finns dock två andra snälla tjejer jag snackat lite med så kommer nog överleva haha. Och läraren är ganska bra han med, efter lektionen idag kom han fram till mig och ba "jag uppskattar verkligen allt jobb du lagt ner i det här ämnet hittils, fortsätt så" och man ba okej? Tycker knappt jag försökt över huvud taget haha, men det var väl kul att höra.
 
5th Period - Math Analysis
Det här mina vänner är anlednngen till att hela mitt schema har förändrats sen sist. Innan hade jag nämligen Math Analysis PreAP vilket är en svårare collegeförberedande kurs, men nu har jag bytt till en lättare variant. Kände att den andra var lite komplicerad på grund av språket plus att vi fick jättemycket läxor vilket kändes onödigt för mig då betyget ändå inte kommer räknas. Men precis som i de andra ämnena har jag kvar samma lärare så blev inte helt nytt ändå, och är glad för det för gillar liksom alla mina lärare. Ta matteläraren t.ex. , hon kallar mig alltid för "Sweetheart" och är erbjuder sig att att hjälpa mig när jag inte fattar så det känns väldigt tryggt.
 
Problemet just nu är att de håller på med massa annat i denna än vad jag gjorde i förra, så har en del att ta igen. Borde dock inte vara något problem för kände igen stora delar av det hon pratade om så ska kolla på det i helgen.
 
6th Period - English III
Även på engelskan vill jag börja med att kommentera min lärare, för gud vad han är rolig. Alltid full av energi och pratglad - men ärligt talat skrämmer det mig nästan lite. Han är nästan lite för mycket liksom, jag hänger inte med vad han pratar om utan sitter mest och skrattar åt hur exalterad han är över allt. I och för sig kan det bero på att alla våra lektioner hitills har handlat om Native Americans iställer för engelska, men jag vet inte... (Eller okej, en gång jobbade vi med vocabulary vilket gick helt åt skogen och slutade med att jag använde google translate och översatte allt till svenska innan jag började...)

I alla fall; allting på hans lektioner är flumm och som jag har förstått det är jag inte den enda som tycker det. Igår försökte jag liksom förstå vad han sa men när han började prata om "trädet av fred" som skulle symbolisera något tappade jag tråden igen. Får helt enkelt vänta och se vart det hela leder...
 
7th Period - Cross Country
Min sista lektion är som ni alla vet XC vilket innebär att vi springer varje dag i lite olika former. Denna lektion har jag med min värdsyster plus massa andra tjejer och även om det är typ döden att springa i denna hettan så gillar jag det. Är så himla skönt att få komma ut, avreagera sig och känna att man hör till ett lag liksom. Och just det; både jag och Katie (vsyster) kom med i VarsityAv alla tjejer som är med (över 20 st.) kom jag femma på tidtagningen vilket betyder att jag kommer springa i den svåra klassen på tävlingar och så. Trodde aldrig det när jag först började så är väldigt stolt över mig själv. Idag fick vi även våra uniformer så nu är jag all set för imorgon då vi har vår första tävling!

 

Vad mer kan jag berätta om skolan? Den slutar runt 15.10 (även om XC brukar hålla på längre). Den är väldigt kall på grund av AC:n så även om det är 35 grader ute har jag långa jeans på mig. Man har lektioner med folk i alla olika åldrar, från senior till freshman. Ja, vet inte vad jag ska säga mer. Har ju fortfarande inte varit på någor riktigt match, pep assembley eller nåt sånt så får återkomma när det gäller det, och dyker det upp nåt mer säger jag till.

Blev ett extrem långt inlägg så förlåt för det, men tänkte ni kanske ville veta hur det är haha. Imorgon ska jag som sagt på XC-meet så blir ingen skola för min del och sen är det långhelg eftersom det är labour day på måndag (två veckor in på terminen och vi får vår första lovdag lol). Vi tänker därför passa på att åka till Texas ett par dagar för att hälsa på värdfamiljens släkt, så vi får se hur uppdateringen blir. Om inte annat hörs vi på Tisdag! När jag kommer hem kommer jag svara på alla frågor jag har fått så undrar du nåt passa på att fråga NU! Kommer såklart ha fler frågestunder men vem vet när det blir haha... Alla kommentarer uppskattas i alla fall så kör på nu! :)

//Lollo


Kommentarer
Mamma

Fiiina tröjor! Lycka till idag till dig och Katie.

2013-08-30 @ 08:46:12
My K

Hejsan vännen! Hoppas återigen att du har det toppen i USA!! ❤ Tänkte passa på att ställa lite frågor!
1. Hur ser moder ut där? X)
2. Är många religiösa?
3. Ser skolan ut som i " high school musical" när det gäller gruppindelning osv?
4. Varför all denna AC?
5. Vilka böcker är mest populära nu? ;)

Haha kommer säkert på fler men det får vara allt för nu! Kram på dig!!! 💜

2013-08-30 @ 15:23:40
Amanda

Hej jag undrar bara hur explorius har varit än så länge och varför du valde att åka med dem? Sen undrar jag också hur långt man kan springa som längst som tjej på xc?

Tack på förhand!

2013-08-30 @ 23:04:27


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback